Info Actual > Social > Anunț de ultim moment de la ROMGAZ! Este vorba despre reducerea taxelor la energie
Social

Anunț de ultim moment de la ROMGAZ! Este vorba despre reducerea taxelor la energie

Anunț de ultim moment de la ROMGAZ! Este vorba despre reducerea taxelor la energie

Anunț de ultim moment de la ROMGAZ! Este vorba despre reducerea taxelor la energie. Experții spun că în iarnă care se apropie nu prețul gazelor naturale va fi problema, ci lipsa lor în perioadele de consum maxim.

Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele la energie și să redistribuie profiturile rezultate din creșterea prețurilor către cei mai defavorizați – a declarat ieri comisarul european pentru piața internă Thierry Breton. Comisia este așteptată să prezinte măsuri temporare de sprijin în fața creșterii explozive a prețurilor la energie, însă abia la următorul summit european, din 21 și 22 octombrie, vor fi discutate posibile soluții pe termen lung.

Comisia Europeană va căuta soluții pe termen lung.

Evocând măsurile introduse deja de o serie de guverne pentru sprijinirea populației, Thierry Breton a arătat că executiv comunitar le va da statelor membre inclusiv posibilitatea de a reduce TVA, așa cum unele țări deja au anunțat că vor face. Romgaz dă asigurări că poate furniza necesarul de combustibil pentru producătorii de energie termică, nu pentru toți, ci doar pentru cei cu care a încheiat deja contracte.

Anunțul a fost făcut de conducerea companiei în Parlament, la Comisia specială de anchetă privind creșterea de prețuri energie. Vine pe fondul temerilor exprimate de mulţi experți că în iarnă care se apropie nu prețul gazelor naturale va fi problema, ci lipsa lor în perioadele de consum maxim, potrivit RRA.

Senatorii și deputații din Comisia parlamentară de anchetă care analizează cauzele pentru care au crescut prețurile la gazele naturale și energie electrică au discutat cu directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Specialistul spune că s-a ajuns în această situație din cauza unui deficit de gaze naturale și pe fondul unui consum mult mai mare.

Romgaz pentru prima dată a extras întreaga cantitate de gaze naturale

„În primul rând, temperaturile scăzute în perioada ianuarie – aprilie 2021. Romgaz pentru prima dată a extras întreaga cantitate de gaze naturale injectate în depozitele subterane în anul 2020. A doua mare cauză, cererea mai mare decât oferta. Aceasta a crescut semnificativ comparativ cu anul 2020, atât datorită creșterii economice post pandemice, cât și din necesitatea înmagazinării în depozitele subterane cantitățile de gaze naturale necesare pentru asigurarea surselor în sezonul rece 2021- 2022”, spune Aristotel Jude.

Totodată, Jude a dat asigurări că în această iarnă, Romgaz va asigura necesarul de combustibil pentru producătorii de energie termică cu care a încheiat deja contracte.

„Facem eforturi ca în perioada imediat următoare să identificăm cantități suplimentare de gaze naturale din alte surse decât producția internă Romgaz, pentru a acoperi cererea pe care o avem din piață”, mai spune Aristotel Jude.