Actual

Anunț important pentru șoferi. Decizia Guvernului privind polițele RCA

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
sursă foto romaniatv.net

Anunț important pentru șoferi. Conducătorii auto se confruntă cu multe probleme din punct de vedere al cheltuielilor. Aceștia trebuie să suporte diferite costuri, de la întreținerea unui vehicul, la taxe, impozite și multe altele. De asemenea, asigurările obligatorii pot scoate destul de mulți bani din buzunarele oamenilor.

În acest sens, s-a anunțat o veste foarte bună pentru șoferi. Oamenii se vor putea bucura mai mult timp de prețurile plafonate la polițele RCA. Mai exact, autoritățile au luat decizia de a prelungi această măsură până la sfârșitul anului. Inițiativa de plafonare a prețurilor ar fi trebuit să expire peste o săptămână.

Anunț important pentru șoferi

Anunț important pentru șoferi. Aceștia se vor putea bucura în continuare de prețuri plafonate până la finalul anului. Este vorba de tarifele destul de piperate pe care conducătorii auto trebuie să le plătească pe polițele RCA. Proiectul a fost examinat în Guvern, dar decizia finală va fi luată probabil săptămâna viitoare.

În aprilie, tarifele RCA au fost înghețate la prețurile din februarie 2023. Acest lucru a fost realizat pentru a putea regla piața și în scopul de a reduce costurile extrem de ridicate ale cetățenilor. Măsura, care trebuia să se încheie la sfârșitul lunii octombrie, a fost prelungită până la sfârșitul anului 2023. Românii mai au câteva luni pentru a se bucura de plafonul de preț.

Piața de asigurări

Anunț important pentru șoferi. Guvernul și ASF, care a demarat proiectul, sunt de acord că plafonul prețurilor la asigurările RCA trebuie prelungit. Acest lucru ajută pentru a preveni o explozie a prețurilor. Piața asigurărilor ar fi fost dată peste cap.  Experți din industrie au afirmat că fără plafon, costurile asigurărilor  pentru toate tipurile de mașini vor crește cu 25% sau chiar 30%.

Pe lângă modificările legate de plafonul RCA, au fost prelungită și validitatea polițelor Euroins. Asigurările de la această companie vor fi valabilă până la începutul lunii decembrie. Potrivit datelor oficiale, 1,7 milioane de mașini cu polițe Euroins  circulă pe străzile din țară. Deși asiguratorul a falimentat, asigurările vor fi în continuare valabile până în decembrie 2023, conform Observator .

Cheltuielile întreținerii unui autoturism 

Șoferii trebuie să scoată destul de mulți bani din buzunar pentru a-și permite să întrețină un autoturism. Un român cu un salariu mediu ar trebui să muncească aproximativ trei luni pentru a plăti întreținerea anuală a unei mașini. Au fost analizate cheltuielile obligatorii pentru o mașină de 10.000 de euro. Inclusiv RCA, ITP, vinieta, impozitul, parcarea și combustibilul.

În total, aceste costuri se ridicau la 8.000 de lei. Atât trebuie să plătească un șofer într-un an pentru mașina sa. Dar, dacă se adaugă întreținerea, anvelopele noi sau o poliță CASCO, totalul anual a crescut la 1.3000 de lei. Această sumă reprezintă echivalentul a trei venituri medii.

Întreținere și reparații

Potrivit aceluiași raport, 63% din bugetele pentru mașină sunt destinate întreținerii și 37% reparațiilor. În plus, schimbul de ulei, care costă aproximativ 450 de lei, este ceea ce aleg cel mai frecvent șoferii români să facă la service.

Șoferii care au cea mai mare grijă de automobilul lor sunt cei din județul Cluj. Aceștia sunt extrem de atenți pentru a se asigura că totul merge bine și merg constant la service cu mașina. Clujul este urmat în acest top de Bistrița și Dolj.