Actual

UNSAR clarifică confuzia privind coplata în despăgubirile RCA!

RCA -monitoruldegalati.ro
sursa foto: arhiva companiei

UNSAR a furnizat clarificări esențiale privind coplata pentru despăgubirile RCA. Acestea vin ca răspuns la solicitarea făcută de COTAR Camerei Deputaților pentru eliminarea acesteia din proiectul de modificare a Legii RCA. Organizația a subliniat că conceptul de „coplata” în contextul polițelor RCA nu este recunoscut. Acesta nu poate fi aplicat în conformitate cu Directivei europene (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA și Codului Civil din România. Acestea stabilesc clar că prejudiciul trebuie să fie acoperit integral în baza poliței RCA.

„Preţul de piaţă, aşa cum apare definit în proiectul de modificare a Legii RCA, nu poate fi decât acela obţinut prin cerere şi ofertă şi este cel pe care o persoană fizică sau juridică îl acceptă. Prin urmare, nu va exista nicio „coplată”.

În acest sens, definiţia propusă în proiectul de lege pentru „Preţul de piaţă” este una clară, transparentă şi corectă deoarece reprezintă preţurile/costurile finale de vânzare ale operatorilor economici autorizaţi, obţinute pe baza cererii şi ofertei. Fiind preţuri finale rezultate din funcţionarea mecanismelor de piaţă şi acceptate de ambele părţi, evident că nu se poate pune în discuţie niciun moment existenţa vreunei diferenţe pe care ar trebui să o suporte persoana prejudiciată”, se arată într-un comunicat UNSAR, potrivit Antena3.