Info Actual

Info Actual > Economic > Anunțul făcut de premier despre redevențele pentru exploatarea resurselor naturale
Economic

Anunțul făcut de premier despre redevențele pentru exploatarea resurselor naturale

Anunțul făcut de premier despre redevențele pentru exploatarea resurselor naturale

Premierului Ludovic Orban, prezent la inaugurarea Stației de Turbocompresoare Bibești, județul Gorj, are face parte din proiectul magistralei de transport gaze BRUA,  a răspuns unei întrebări legată de tematica exploatării și distribuției de gaze din România.  Un jurnalist prezent la inaugurare a solicitat premierului, având în vedere piedicile pe care ni le pun austriecii şi olandezii şi alte ţări la intrarea în Schengen, să precizeze când va mări redevenţele pe exploatarea resurselor României.

Ludovic Orban: ”Noi nu putem fixa redevenţe fără să ținem cont de tot ceea ce înseamnă piața mondială, să ţinem cont de legislația europeană, să ţinem cont de tipul de taxare care este practicat de celelalte ţări. Acest slogan cu mărirea redevențelor pentru a crește veniturile riscă să creeze efecte contrare, pentru că orice investitor, orice companie care este implicată în procesul de exploatare a resurselor naturale, în momentul în care ia decizia să susţină o investiţie, ţine cont şi de sistemul de taxare care există în România.

Ce pot să vă spun comparativ cu sistemul de taxare din alte țări, România nu are un paradis fiscal, ci dimpotrivă, avem un sistem de taxare chiar uşor peste media taxărilor din alte ţări europene.

Noi trebuie să găsim un echilibru între nevoile efective de dezvoltare pe care le are România, şi cel mai important lucru pentru România este să ne dezvoltăm economic, iar această dezvoltare economică sigur că trebuie să aibă ca suport toate proiectele de investiții care sunt necesare să asigure suportul acestei dezvoltări.

Ca atare, orice discuţie legată de nivelul redevenţelor sau de alte taxe trebuie să fie raţională şi trebuie să fie dictată de conjuctura economică şi de interesele pe care le are România.”