Social

Anunțul Ministrului Culturii. „Vrem să salvăm industria festivalurilor”

Anunțul Ministrului Culturii. „Vrem să salvăm industria festivalurilor”. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat ce se va întâmpla cu evenimentele de mare anvergură din România, în 2020.

„Am lucrat împreună cu marii organizatori de evenimente pentru a oferi predictibilitate. Pentru a salva industria festivalurilor şi pentru a ne asigura că România se va afla, anul viitor, printre actanţii acestui domeniu.

Prevederile privind măsura temporară a rambursării biletelor şi impozitul pentru nerezidenţi au fost incluse, deja, în OUG 70/2020. Acum suntem în punctul de a elabora un proiect de lege care va fi depus în Parlament şi care reglementează situaţia privind marile evenimente, proiect care va parcurge toate etapele consultării publice”, a precizat Bogdan Gheorghiu, conform unui comunicat de presă.

Guvernul a reglementat activitățile pentru starea de urgență sau pentru starea de alertă

Conform aceluiași comunicat, „clarificarea statutului organizării de festivaluri cu mai mult de 1000 de participanți prin intermediul unei inițiative legislative este necesară. Pentru a putea oferi predictibilitate acestei activități care, la bază, este una cu caracter economic pentru organizatori.

Prin crearea cadrului legal necesar, operatorii culturali vor putea lua cea mai bună decizie de administrare a afacerii în raport cu furnizorii și clienții lor. Respectiv cu publicul festivalurilor.

Până la acest moment, Guvernul a fost în situația de a reglementa activitățile culturale doar pentru starea de urgență sau pentru starea de alertă. Însă, evoluția virusului Covid-19 confirmă faptul că ar putea exista un risc epidemiologic crescut pentru o perioadă de timp mai lungă.

Iar marile evenimente vor fi imposibil de organizat. State precum Germania și Olanda au luat decizia de suspendare a oricăror festivaluri până pe 1 septembrie, încă de la începutul pandemiei, cu scopul de a proteja atât cetățenii, cât și organizatorii de evenimente.”