Economic

Anunțul momentului despre impozitul pe salariu. Studiul care răstoarnă toate teoriile

Anunțul momentului despre impozitul pe salariu. Studiul care răstoarnă toate teoriile

Anunțul momentului despre impozitul pe salariu. A fost făcut public studiul care arată că România are cel mai mare cost fiscal pentru angajați din Europa Centrală și de Est. Experții s-au decis să facă dezvăluiri complete.

Anunțul momentului despre impozitul pe salariu. A fost făcut public studiul care răstoarnă toate teoriilelegate de impozitul pe salariu.

Ce se întâmplă cu impozitul pe salariu? Preşedintele Senatului Anca Dragu a făcut anunțul momentului pentrru toți românii

Un studiu important a scos la iveală de KPMG în România arată că, din cele 26 de țări supuse examinării, are cel mai mare cost fiscal pentru angajați. Procentul acestui cost esate de 40,85%:

  • Slovacia – 17,86%
  • Bulgaria – 22,40%,
  • Polonia – 29,29%,
  • Ungaria – 33,5%.

Experții au ajuns la concluzia că țările cu salarii minime mici au costuri mai ridicate de impozitare a angajaților. România, țara cu al doilea salariu minim standard net mai mic din UE, are un cost fiscal pentru angajat de 40,85%. Țara noastră era în urmă cu doi ani pe locul 19, cu un salariu minim brut stabilit la nivel național de 439 euro.

Sistemul de salarizare din România este unul deficitar, în special pentru beneficiar. Anca Dragu, președintele Senatului României, a declarat recent că taxa zero s-ar putea lua în calcul abia în 2022. Aceasta speră ca anul viitor salariul minim să aibă taxa zero de impozitare.

Anca Dragu speră la o nouă lege a salarizării

Media salarizării din România este sub cea europeană, dar suntem fruntași pe impozitarea acestora. Încă de acum câțiva ani s-a tot discutat despre introducerea în Legea salarizării a termenului de taxă zero pentru salariile minime din economia românească. Din nefericire, această lege a rămas la stadiul de discuții

Recent, Președintele Senatului, Anca Dragu, a readus în discuție acest proiect de eliminare a impozitării pentru salariul minim pe economie.

„România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. De aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul Năsui săptămâna trecută pe contul său de Facebook.

Guvernul Cîțu anunța mărirea salariului minim cu 3%. Astfel, de la 2.230 de lei va crește la 2.300 lei. Deși cota de creștere, per total, este nesemnificiatvă, cota de impozitare, însă este.

„Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim – n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit. Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici.

În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe acești oameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, spus preşedintele Senatului Anca Dragu, în exclusivitate pentru TVR.