Social

Anunțul momentului pentru 350.000 de români! Se dau mai mulți bani prin voucherele de energie

Vouchere, bani, România
sursa foto: playtech.ro

Este cea mai bună veste pentru 350.000 de români, după ce Guvernul a decis că vor fi acordate mai multe vouchere de energie la nivel național. Până la acest moment 1,7 milioane de gospodării au primit deja acest sprijin de la stat, iar numărul celor care vor beneficia de ajutorul prin cardurile la energie pentru facturi va fi mai mare.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat recent că după ce au fost verificate declarațiile pe proprie răspundere depuse de români, în vederea clarificări situația locului de consum, au fost descoperite încă 350.738 de noi gospodării care vor putea beneficia de sprijinul pentru plata facturilor în valoare de 1.400 de lei, oferit în două tranșe de 700 de lei. Astfel, cetățenii care fac parte din această categorie vor primi voucherele de energie de care beneficiază pe parcursul următoarelor zile.

Sute de mii de înștiințări trimise de Poșta Română privind voucherele de energie

Până acum, Poșta Română a emis în această perioadă aproximativ 590.087 de înștiințări care atestau neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). Acestea vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie, arată MIPE.

Dacă la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

a) reglementarea juridică a situației reale;

b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum.

Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

Marcel Boloș a venit și el cu un anunț important

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că din cele 450.000 de declarații pe propria răspundere trimise, s-au găsit alți 350.000 de români eligibili. Totuși, aproape 600.000 de alți români nu sunt eligibili.

„Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități. În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului. De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuințe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să știe că pot solicita anchetă socială și li se va clarifica situația. Numărul de call center 0319966 este disponibil și pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depășite cu succes și măsura funcționează așa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi și era un demers necesar, care ne va ajuta și pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregătește în viitor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

De la 20 februarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat peste 225.000 plăți, în valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăți este de 313 lei.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

a) Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;

b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.