Info Actual

Info Actual > Social > Apelul disperat al medicului, Mihai Craiu: ”Noi trebuie să facem ce este sigur pentru ei”
Social

Apelul disperat al medicului, Mihai Craiu: ”Noi trebuie să facem ce este sigur pentru ei”

Apelul disperat al medicului, Mihai Craiu: ”Noi trebuie să facem ce este sigur pentru ei”

Mihai Craiu, medicul pediatru, face un apel disperat pentru redeschiderea școlilor. Acesta a spus că, în general, doctorii se confruntă din ce în ce mai des cu probleme precum depresie sau și mai rău, suicid, în rândul adolescenților.

”Redeschiderea școlilor este o obligație a noastră, a tuturor, de la părinți până la autorități. Nu știu când va fi acel moment, dar cred că există timpul în viitorul apropiat – cu sprijinul epidemiologilor, care o să ne spună cât de răspândită este noua tulpină, să se elaboreze un plan ca să se deschidă în siguranță școlile acolo unde se poate, adică în zonele verzi.

În acest moment, trebuie deschise întâi grădinițele, creșele, care știm din occident că au funcționat fără vreun risc epidemiologic. Personal cred, ca părinte și ca medic, că școlile trebuie neapărat deschise. Copiii nu mai suportă acest tip de alienare. Dacă ne uităm aici avem o serie întreagă de prezentări pentru fenomene nevrotice, pentru depresie, copiii suferă, au nevoie de interacțiune. Noi trebuie să facem ce este sigur pentru ei”, a declarat medicul pediatru.

Efectele devastatoare ale închiderii şcolilor

Medicii pediatri trag un semnal de alarmă! Închiderea şcolilor şi reducerea interacţiunilor interumane, ca urmare a restricţiilor specifice pandemiei, determină efecte grave în planul sănătăţii psihice a elevilor.

“Noi, urgentiştii pediatri, am început să vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu depresie, cu idei de suicid. Statul acasă, distanţa şi lipsa colegilor şi a interacţiunii umane au efecte absolut impresionante. Sunt ferm convins, ca medic şi părinte, că şcolile trebuie deschise, însă trebuie ca zona respectivă să fie pe verde”, spune Mihai Craiu.

”Profesorii trebuie să se vaccineze”

Mihai Craiu a fost primul medic care s-a vaccinat la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Doctorul este ferm convins că, profesorii şi părinţii trebuie, la rândul lor, să se vaccineze, înaintea eventualei redeschideri a şcolilor pentru cursurile cu prezenţă.

“A fost cum m-am aşteptat (administrarea vaccinului, n.r.) Singurul lucru special a fost că n-am simţit, practic, nimic. A fost precum celelalte vaccinuri pe care le-am făcut, precum antigripalul de anul trecut. Nu pot să-mi doresc decât să fie un număr cât mai mare de persoane vaccinate, pentru că numai astfel ne vom putea recăpăta viaţa. E foarte important ca părinţii să se vaccineze iar profesorii să fie imunizaţi înaintea începerii şcolilor pentru că, astfel, riscul infectării elevilor va scădea”, a spus Mihai Craiu, în contextul în care copiii sub 16 ani nu pot beneficia încă de vaccin, potrivit Antena 3.