Actual

Aproape 2.000 de români mor anual în accidente rutiere. Măsurile nu sunt destul de aspre

mașini, sursa foto capital
sursa foto arhiva personala

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește numărul de accidente rutiere. Țara noastră se situează pe primul loc în Europa la numărul deceselor pe șosele.

Anual, peste 400.000 de evenimente rutiere tragice au loc în țară. Această statistică îngrijorătoare este rezultatul unui cumul de factori. Câteva exemple în acest sens sunt viteza excesivă, starea precară a drumurilor, consumul de droguri și alcool la volan.

Cinci români mor zilnic în accidente rutiere

Cinci vieți românești sunt pierdute zilnic în astfel de accidente, fapt care a generat o preocupare la nivel european. Specialiștii în domeniul rutier au evidențiat necesitatea reintroducerii educației rutiere în școli ca parte a soluției pentru abordarea acestei probleme.

„Factorii principali sunt infrastructura rutieră și nivelul de educație. Principalul mijloc de a reduce riscul de participare la trafic este intervenția sancționatorie. Și atunci, pentru asta avem nevoie, pe de o parte, de legi ceva mai dure și pe de altă parte, de un aparat mai intransigent, mai exigent”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Șoferii nu sunt sancționați destul de aspru

Chiar dacă soluții salvatoare există, respectarea acestora este cheia reducerii numărului de accidente și decese pe șosele. Cu toate acestea, statistici recente relevă că, în absența unor schimbări semnificative, șoferii nu sunt sancționați adecvat pentru încălcările legale.

„Bucureștiul are extrem de multe camere de luat vederi. Există softuri, astăzi, care poate să citească numerele de înmatriculare și se pot verifica dacă sunt asigurate acele mașini, se pot amenda în mod direct. Există camere de la CNAIR”, a declarat Călin Matei, membru UNSAR.

Pentru a aborda cu succes această problemă, este necesară o colaborare între autoritățile publice și sectorul privat, în vederea implementării de soluții eficiente. Îmbunătățiri semnificative trebuie să fie aplicate pe lângă sancțiunile existente, în încercarea de a contracara această tendință tragică.

„Ar trebui să avem o țintă foarte ambițioasă și după care ar trebui să avem o colaborare între mediul public și mediul privat care să poată să ducă și să pună în aplicare diferite măsuri. Nu există o măsură magică pe care am putea-o aplica și gata. Nu mai avem niciun fel de accident”, a spus Radu Dinescu, reprezentant UNTRR, potrivit DailyBusiness.