Actual

În atenția șoferilor! CNAIR impune restricții de circulație pe drumurile naționale și autostrăzi

stirileprotv.ro
FOTO: stirileprotv.ro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat în cursul zilei de astăzi, 24 iulie 2023, că traficul pe rețeaua de drumuri naționale va fi restricționată.

Astfel, marți și miercuri în intervalul orar 10:00-20:00,  autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor putea circula pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din următoarele județe: Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiș, Caras-Severin, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Baza legală a restricțiilor impuse de CNAIR

CNAIR a anunțat restricțiile de circulație ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de Administrația Națională de Meteorologie, Cod Portocaliu și Cod Roșu.

În consecință, compania de drumuri impune măsurile restrictive de circulație pentru a proteja și conserva sectoarele de drum învelite cu material bituminos precum și pentru prevenirea deteriorării ireversibile a sectoarelor de drum din cauza traficului greu.

Administratorii drumurilor au dreptul de a dispune limitarea temporară a circulației pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din localitățile afectate de temperaturile caniculare în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu.

Cazuri excepționale

Excepția se aplică în cazul transportului de persoane, a animalelor vii și transporturilor de produse perisabile de origine animală și vegetală precum și a autospecialelor care participă la intervenții în caz de forță majoră.

De asemenea, excepție de la regulă vor face și transporturile poștale, transporturile de echipamente de prim ajutor, cele pentru distribuirea carburanților la fel și transporturile de mărfuri sub temperatură controlată.

Totodată, vor putea circula autovehiculele„ care asigură „ transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciții multinaționale”, potrivit Antena 3.

Restricițiile nu se aplică nici pentru utilajele proprii CNAIR

Perioada restricțiilor nu se va aplica utilajelor proprii CNAIR dar și pentru utilajele închiriate de la societățile cu care Compania Națională de drumuri are contracte sau lucrări în derulare.

Măsura restrictivă vine în contextul în care meteorologii au anunțat că temperaturile vor ajunge în perioada următoare chiar și la 42 de grade Celsius. Circulația autotrenurilor în aceste condiții ar deteriora rețeaua de drumuri naționale și express.

„Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat. Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, au explicat reprezentanții CNAIR.