Diverse

Arheologii au făcut o descoperire inedită. Au fost găsite opt ouă de struț, vechi de 4000 de ani

Arheologii au făcut o descoperire inedită. Au fost găsite opt ouă de struț, vechi de 4000 de ani

Potrivit informațiilor oferite de BBC, opt ouă de strut despre care se crede că datează de mai mult de 4000 de ani au fost descoperite lângă resturile unui foc de campare al nomazilor, în Israel.

Autoritatea pentru Antichități din Israel susține  că focul de tabără preistoric a fost găsit sub dunele de nisip Nitzana din regiunea Negev.

De asemenea, susțin Lauren Davis, coordonatorul săpătorurilor, pe lângă ouăle de struț, „descoperirea cu adevărat specială”, au mai fost găsite și unelte de piatră și cioburi de ceramică. Specialiștii estimează că în această zonă ar fi trăit struți sălbatici până un perioada secolului al XIX-lea.

La ce erau folosite ouăle de struț în vechime

În trecut, ouăle de strut au fost folosite în primul rând ca sursă de hrană. Un singur ou are valoarea nutritivă a nu mai puțin de 25 de ouă de găină. De asemenea, strămoșii noștri utilizau ouăle de strut și ca obiecte de lux, pe care le decorau cu diverse gravure sau picturi. Tot în ouăle de strut se transporta și apa sau se punea cenușa celor trecuți în lumea drepților.

Specialiștii susțin că oamenii din trecut nu se luptau cu struții

Oamenii de știință au încercat să găsească și oasele de struți, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De aici au tras concluzia că oamenii din trecut doar foloseau ouăle, nu se luptau cu păsările uriașe. „Este interesant că, deși ouăle de struț nu sunt neobișnuite în săpături, oasele păsării mari sunt de negăsit.

Acest lucru poate indica faptul că în lumea antică, oamenii evitau să se lupte cu struțul și se mulțumeau să-i adune ouăle”, a spus Amir Gorzalczany de la Autoritatea pentru Antichități din Israel. Ouăle au fost zdrobite, dar bine conservate, în primul rând grație climatului uscat al zonei.

“Acest fapt explică conservarea excepțională a ouălor”

„Aceste locuri de tabără au fost rapid acoperite de dune și au fost apărut odată cu mișcarea nisipului de-a lungul a sute și mii de ani. Acest fapt explică conservarea excepțională a ouălor, permițându-ne să vedem viețile nomazilor care cutreierau deșertul în vremuri străvechi”, susține a spus Lauren Davis.