Actual

Armata pregătește ceva. Rezerviștii, foștii polițiști, românii aflați în străinătate vor avea obligații

Armata pregătește ceva. Rezerviștii, foștii polițiști, românii aflați în străinătate vor avea obligații

Foștii polițiști ar urma să fie integrați în categoria rezerviștilor. Așa se prevede într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și pus în dezbatere publică. Sunt însă și alte noutăți.

Proiectul prevede o serie de modificări la Legea pregătirii populației pentru apărare, în mod special termenul de „stare de urgență”. Sunt vizați chiar și bărbații români cu domiciliul în străinătate.

Mobilizarea rezerviștilor, recruților și a tinerilor  încorporabili

Foștii polițiști, inclusiv cei de penitenciar, ar urma să fie incluși în categoria rezerviștilor.

Rezerviștii vor putea fi concentrați sau mobilizați pe timp de pace pentru instruire timp de 15 zile calendaristice anual, precum și pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată.

Centrele militare vor putea chema cetățenii încorporabili, recruții și rezerviștii de cel mult trei ori pe an, pentru clarificarea situației militare.

15 zile ca să se întoarcă în țară

Cetățenii încorporabili sau rezerviștii cu domiciliul în străinătate vor avea obligația să se prezinte în maximum 15 zile calendaristice de la data notificării la centrele militare în evidența cărora se află.

Armată pe bază de voluntariat

Bărbații și femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani care nu au îndeplinit serviciul militar vor putea solicita, pe timp de pace, să participe pe bază de voluntariat la un program de pregătire militară de bază; durata va fi de până la 4 luni, iar cei care vor participa vor fi considerați militari voluntari în termen.

Persoanele admise în instituțiile militare de învățământ, cu excepția celor din colegiile naționale militare, dar și studenții din instituțiile civile școlarizați pentru nevoile Ministerului Apărării sau a altor instituții cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale vor fi considerați voluntari. Elevii și studenții școlilor de poliție și de poliție penitenciară vor beneficia de aceleași drepturi ca și tinerii din școlile militare.

Și Ungaria, Marea Britanie, Slovacia și Polonia își mobilizează armata

„Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent”, a declarat ministrul Apărării Naționale din Ungaria, care și-a arătat îngrijorarea față de pericolele pe care le-ar putea înfrunta țara sa din cauza agresiunilor din Ucraina, dar și din cauza imigranților ilegali violenți care le asediază granițele.

Marea Britanie a anunțat mobilizarea forțelor sale armate, Slovacia a ordonat stare de urgență, Polonia își intensifică nivelul de alertă.

În următoarele săptămâni și luni, militarii maghiari se vor antrena mai mult, mai intens și în unități mai mari. În plus, vor fi accelerate antrenamentele și vor fi chemați mai mulți rezerviști, a adăugat ministrul.