Actual International

Femeile din Ucraina, obligate să se înroleze în serviciul militar

Femeile din Ucraina, obligate să se înroleze în serviciul militar
evz.ro/profit.ro

Femeile din Ucraina vor fi înrolate în armată în mod obligatoriu.

În Ucraina, toate femeile care îndeplinesc anumite condiții, respectiv au vârsta sub 60 de ani, nu au copii minori sau probleme de sănătate și lucrează în anumite domenii trebuie să se înregistreze în evidențele militare.

Femeile care refuză să se supună măsurii riscă să primească amendă și un an de muncă în folosul comunității, potrivit evz.ro.

Măsura impusă de autoritățile din Ucraina se aplică începând cu data de 1 octombrie 2022,  a declarat șeful grupului juridic al unui centru de recrutare din Ucraina, Iurii Griva.

Indiferent de profesie, femeile din Ucraina trebuie să se înregistreze în serviciul militar

Legea marțială introdusă în Ucraina nu a schimbat ordinul Ministerului Apărării, care a intrat în vigoare pe 17 decembrie care la rândul său a extins lista profesiilor care sunt îmbrățișate de femei și care trebuie să fie în registrul militar.

Concret, femeile care lucrează în alimentația publică, dar și cele care au profesii precum programator, medic, avocat, jurnalișt, muzician, asistent social sau contabil trebuie să se înscrie în armată.

Înregistrările se pot face și mai devreme de 1 octombrie 2022, iar femeile care au copii minori nu pot fi înrolate în armată.

Astfel, Iurii Griva a declarat: „În condițiile agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, fiecare cetățean conștient care este supus înregistrării militare trebuie să se prezinte în centrul teritorial de recrutare cât mai curând posibil”.

În momentul în care o femeie s-a înregistrat în serviciul militar, aceasta este considerată înrolată. Mai exact, ea se află în rezerva forțelor armate, a Gărzii Naționale sau a altor formațiuni militare.

Femeile care se află în registrul militar pot fi chemate la luptă și pot fi  implicate în activități de apărare în timpul războiului.

Ce se întâmplă în caz de refuz

Recruților li se interzice să părăsească Ucraina pe întreaga perioadă în care legea marțială este în vigoare. Atribuțiile pe care le au femeile înscrise în registrul militar sunt descrise în rezoluția Cabinetului de Miniștri.

Femeile care îndeplinesc condițiile, dar nu se înregistrează până la finalul anului 2022 riscă amenzi. Această sancțiune se aplică și companiilor unde femeile respective lucrează.

Valoarea amenzilor este cuprinsă între

5.500 și 8.500 UAH pentru firme

510 și 1700 de UAH pentru femeile care refuză înregistrarea/ înrolarea în serviciul militar.

Femeile ucrainiene care se sustrag în mod repetat de la înscrierea în registrele militare riscă, pe lângă amendă, și o pedeapsă de muncă în folosul comunității timp de un an de zile.