Actual

ASF a luat la puricat serios Euroins. Se vorbește despre un iminent faliment ce ar da peste cap piața RCA

cresc asigurările auto; sursă foto romaniatv.net
Foto: romaniatv.net

Piața asigurărilor auto este marcată, de prin 2015, de tot soiul de falimente grase , unul mai răsunător ca altul. S-a început ce Astra, s-a trecut la Carpatica Asig, ca să se ajungă la cel mai recent, al City Insurance, care a lăsat o gaură enormă în urmă. Oare va urma țeapa bulgărească, prin Euroins?

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară desfășoară un amplu proces de control în privința solvabilității companiei de asigurări Euroins, iar Guvernul așteaptă finalizarea analizei și măsuri care să nu afecteze populația, așa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din domeniu, ultimul fiind cel al companiei City Insurance.

În piață există temeri că Euroins se află într-o situație dificilă, confruntându-se cu zeci de procese intentate de persoane asigurate care nu au primit despăgubirile cerute.

Prețuri prea mari

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat că instituția ia în calcul plafonarea tarifelor RCA, în vederea protecției consumatorilor. Anterior, ASF informase că tarifele de referință la asigurările auto RCA au crescut, în medie, cu 16% în februarie 2023 față de august 2022.

Față de februarie anul trecut, când a avut loc falimentul companiei City Insurance, tarifele RCA s-au majorat cu până la 40%, au existat majorări consistente pentru toate categoriile de motorizări și pentru toate categoriile de vârstă.

Marja ne cam seacă buzunarele

Prețurile reale pe care le plătesc șoferii sunt diferite, însă, în funcție de cât de bine sau de rău au condus, conform sistemului bonus-malus, primele putând fi reduse cu până la 50% sau majorate cu până la 80%.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a declarat ieri, la finalul ședinței de Guvern, că executivul este dispus să-și ofere sprijinul în limita atribuțiilor pe care le are.

El a reamintit că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară nu se află în subordinea Guvernului și a menționat că autoritatea de reglementare are toate pârghiile legale pe care statul le-a oferit pentru a gestiona astfel de situații de criză.

Plătim toate oalele sparte

Și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat, referindu-se la creșterea semnificativă a polițelor RCA, că piața este liberă, dar a precizat că autoritățile fac investigațiile necesare pentru a vedea situația reală.

Păgubiții și creditorii City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment anul trecut, au încasat peste 123 de milioane de euro până la finele anului trecut, dar suma este aferentă doar unui sfert din totalul cererilor de plată, după cum a anunțat Fondul de Garantare a Asiguraților pentru gestionarea falimentelor din asigurări.

După falimentul City Insurance

Falimentul City Insurance, fostul lider al pieței asigurărilor, a avut ca principal efect dublarea ritmului de creștere a volumului de prime subscrise de jucătorii de profil, pe fondul avansului puternic al tarifelor RCA.

Astfel, dacă în primele 9 luni din 2021 piața a urcat cu aproximativ 15%, în perioada similară a anului trecut avansul era deja de 28%, la 13,4 miliarde de lei.

Este cel mai bun rezultat al industriei din ultimii 32 ani și, cel mai probabil, subscrierile vor depăși pragul de 16 miliarde de lei pentru întregul an 2022.