Actual Lifestyle

În condițiile majorării lunare a prețului polițelor RCA, soluțiile autoritățile la această problemă nu au întârziat să apară  

În condițiile majorării lunare a prețului polițelor RCA, soluțiile autoritățile la această problemă nu au întârziat să apară  
monitoruldegalati.ro

Șoferii din România sunt nevoiți să scoată din buzunar chiar și dublu față de anul trecut pentru că prețul poliței RCA se majorează de la lună la alta. Și dacă înainte se ținea cont de evenimentele rutiere ale conducătorilor, în prezent diferența de preț nu mai este valabilă.

Șoferii din România trebuie să îndure noi majorări ale prețului poliței RCA

În unele cazuri, comparativ cu luna februarie 2022, prețurile s-au dublat și chiar triplat. Și potrivit experților, piața asigurărilor se află într-un impas, mai ales de peste un an de când compania City Insurance a dat faliment.

Referitor la acest aspect, Vasile Ştefănescu, Preşedintele Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România  (COTAR) a precizat că ”de când a dat faliment City, care mergea sub preţul de piaţă, preţul s-a dublat şi acum ajunge aproape de triplu”.
De asemenea, nu se mai ține cont nici dacă șoferii nu au avut niciun accident în istoric.

Ce părere au autoritățile

În condițiile actuale, unii șoferii au ajuns în punctul în care se gândesc de două ori dacă să plătească polița RCA, ori să rămână cu mașina în parcare, iar autoritățile ridică din umeri, pur și simplu.

În acest context, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Valentin Ionescu a oferit șoferilor români o soluție: ”Să încerce să caute oferte, să vadă mai multe oferte şi să încerce să negocieze comisioane. În funcţie de canalul de distribuţie, cei care cumpără RCA pot avea un preţ final mai mic. Dacă este vândut online, conform datelor noastre, costurile sunt mai mici”.

Prețul poliței RCA se calculează în funcție de fiecare oraș sau județ

De asemenea, reamintim că începând din acest an, prețul polițelor RCA se vor calcula în funcție de oraș. Concret, șoferii care locuiesc în orașele cu risc mai mare de accidente, vor avea mai mult de plătit pentru RCA, așa cum a precizat într-un articol anterior infoactual.ro.

De exemplu, dacă mașina este înmatriculată într-un oraș sau județ cu o frecvență mare a accidentelor rutiere, prețul poliței RCA va fi mai mare decât cea standard.

Măsura a fost adoptată de ASF

Iar, potrivit unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), ”măsura a fost luată de Consiliul ASF în luna mai a anului trecut, în cadrul unor modificări mai ample aduse normei 20/2017, privind asigurările auto. Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, citează cancan.ro.