Social

Atenție! Care este timpul maxim pe care poți să-l petreci fără să te infectezi cu NOUL VIRUS

Atenție! Care este timpul maxim pe care poți să-l petreci fără să te infectezi cu NOUL VIRUS

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au menționat care este timpul maxim pe care poți să-l petreci fără să te infectezi cu noul virus ucigaș. Aceșta au afirmat că situația diferă când vorbim de un restaurant, metrou, avion etc.

„15 minute ar fi suficiente pentru a ne infecta”

Dacă mergem la restaurant și stăm fără mască de protecție, iar în interior se află 25 de persoane, suntem expuși riscului de infectare dacă rămânem mai mult de 51 de minute. Dacă sunt cu 75 de persoane mai mult într-un restaurant, 15 minute ar fi suficiente pentru a ne infecta. Oamenii de știință spun că și cu 10 persoane în incintă, limita de siguranță ar fi de 2 ore.

Dacă se poartă mască,  protecția e mai sigură: în sala de clasă a unei școli cu 25 de copii, nivelurile rămân sub risc timp de 38 de ore.

Dacă nu se vorbește, așa cum se întâmplă de obicei în transportul public, lucrurile stau  în felul următor:

  • într-un vagon de metrou, dacă stăm cu măști și fără să vorbim, ar fi nevoie de 50 de persoane care să stea acolo 12 zile consecutive pentru a atinge nivelurile de risc de contagiune; și 14 zile în cazul unei aeronave comerciale.
  • dacă într-o sală cu 25 de persoane în care elevii fac exerciții fizice fără mască devine un risc de contagiune după 13 minute. Cu măștile, riscul scade dramatic: 5 ore pentru aceleași 25 de persoane.

O mulțime în aer liber ar putea fi o problemă

Martin Bazant, unul dintre autorii studiului, „distanțarea fizică în aer liber nu are aproape niciun sens și, mai ales, dacă purtăm mască este o nebunie deoarece nu veți infecta pe cineva la doi metri”.

„O mulțime în aer liber ar putea fi o problemă, dar dacă oamenii țin o distanță rezonabilă de aproximativ doi metri afară, este rezonabil să stea și fără mască”, a mai spus Bazant.

Martin Bazant mai spune: „Avem nevoie de informații științifice transmise publicului într-un mod care să nu sperie, ci să fie bazat într-adevăr pe analize”.

Și încheie cu speranța că rezultatele sale vor influența măsurile luate de autorități cel puțin în Spania, conform 20min.es, citat de DC News.