Actual

Atenție cui oferiți datele personale. Bătrânii sunt vizați de o nouă escrocherie

Batrâni, sursa foto antena3.ro
FOTO: Antena 3 CNN

Bătrânii sunt cei mai vulnerabili în fața impostorilor. Zeci de bătrâni din județul Vaslui au picat în capcana tâlharilor, care, sub pretextul că vor să-i ajute le-au colectat datele personale a vârstnicililor neajutorați.

În realitate, escrocii nu plănuiau nimic altceva decât să obțină credite pe numele pensionarilor de la băncile din străinătate. Victimele și cei doi infractori în vârstă de 39 și 40 de ani locuiesc în satele Budu Cantemir și Stănilești din județul Vaslui. În schimbul așa ziselor pachete cu alimente gratuite escrocii le-au solicitat cărțile de identitate.

Pensionarii sunt cei mai vulnerabili în fața tâlharilor

În baza informațiilor din documentele personale, cei doi bărbați aveau de gând să ia credite de la băncile din afara României, dar se pare că planurile celor doi escroci au fost dejucate de un jandarm care, după ce a aflat de „buna intenție” a celor doi bărbați, i-a dat pe mâna poliției.

Oamenii legii au găsit asupra celor doi indivizi de 39 respectiv 40 de ani, telefoane mobile și mai multe cartele SIM. Un număr de 36 de bătrâni au picat în capcana celor doi bărbați. În acest caz, polițiștii au deschis dosare penale pentru înșelăciune, iar cazul a ajuns pe mâna procurorilor de la Parchetul de pe lângă judecătoria Huși.

Însă, infractorii acționează și în spațiul virtual, principiul este același însă metoda este ceva mai elaborată. hackerii promit oportunități de investiții sau câștiguri uriașe. Persoanele care accesează link-urile respective le sunt colectate date sensibile, care în cele din urmă ajung pe mâna infractorilor cibernetici.

Avertismentul autorităților

”Atenție la postările de pe rețelele de social media care promovează false oportunități de investiție sau câștig rapid! Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România.

Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă potențialele victime furnizează informații sensibile”, au explicat pentru Antena 3, reprezentanții Directoratului pentru Securitate Cibernetică. Tomai de aceea este indicat să verificați sursa site-urilor pe care le vizitați înainte de a furniza orice detalii sensibile.

„Verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană. Atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi! Raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam).

Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai întâlnite amenințări de pe net, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro, un instrument util pentru îmbunătățirea frecventă a reflexelor de securitate în online”, scriu reprezentanții DNSC.