Info Actual > Diverse > Atenție la dietele vegane! Bilic a vorbit despre vitamina care se regăsește doar în produsele animale
Diverse

Atenție la dietele vegane! Bilic a vorbit despre vitamina care se regăsește doar în produsele animale

Atenție la dietele vegane! Bilic a vorbit despre vitamina care se regăsește doar în produsele animale

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a vorbit, într-o postare pe Instagram, despre dietele vegane. Nutriționistul atrage atenția asupra unei vitamine care se regăsește doar în produsele animale.

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a spus, într-o postare pe o rețea socială, cât de importantă este, de fapt, vitamina B12 pentru organism. Aceasta spune că de ea depinde inteligența și rezistența la boli.

Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale!

„Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.
Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile. Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12”, explică medicul.

Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice

„Ce se întâmplă când devenim vegani? Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile. O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală”, mai spune specialistul.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic)