Social

Atenționare de la OMS, ce se întâmplă în rândul tinerilor

Atenționare de la OMS, ce se întâmplă în rândul tinerilor reprezintă un fenomen periculos. Organizația Mondială a Sănătății marchează ”Ziua mondială fără tutun” printr-o amplă campanie de informare despre riscurile fumatului și prevenirea bolilor asociate acestuia.

Atenționare de la OMS, tutunul ucide anual în lume peste opt milioane de oameni

Tutunul ucide anual în lume peste opt milioane de oameni, dintre care mai mult de un milion sunt fumători pasivi, arată datele OMS. Și la noi în țară autoritățile medicale din județul Sălaj atrag atenția asupra numărului mare de adolescenți care încep să fumeze.

Medicii sunt îngrijorați și spun că numărul fumătorilor este în creștere printre tineri și, ca și cum nu ar fi de ajuns, vârsta la care încep să fumeze tinerii scade de la un an la altul. Specialiștii cred că de vină este anturajul, dar și lipsa educației. Autoritățile încearcă să-i convingă pe adolescenți că fumatul le poate pune viața în pericol.

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, Valer Merce a declarat la RRA: ”Prin intermediul proiectelor noastre, care pot fi proiecte naționale sau proiecte la nivel județean, vrem să ajungem la un număr cât mai mare de tineri cu informații științifice și obiective, pentru că am constatat că aceștia au de multe ori informații eronate sau incomplete în legătură cu consumul.”

Profesorii cred că un rol important îl au inclusiv părinții și tinerii nefumători, care își pot convinge prietenii că tutunul le poate distruge viața.