Social

Autoritatile au introdus noi reguli de acordare a serviciilor medicale

Autorităţile au introdus de ieri noi reguli de acordare a serviciilor medicale și de derulare a programelor naționale de sănătate în perioada stării de urgenţă.

Documentele au fost publicate în Monitorul Oficial şi pot fi consultate pe pagina de internet a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În perioada imediat următoare, Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate trebuie să afișeze pe internet lista unităților medicale cu specialitățile pentru care pacienții cu afecţiuni cronice se pot adresa în perioada stării de urgenţă.

Mihaela Enache, reporter RRA – Pentru respectarea măsurilor impuse în această perioadă, se recomandă populației să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili, împreună cu acesta, dacă este necesară deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultaţie la distanţă. În baza acestor consultații prin telefon sau prin alte mijloacele de comunicare, rețetele se pot elibera online.

Dacă pacientul nu deține tehnica necesară, i se pot comunica datele de identificare a prescripție

CNAS face acum demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să facă modificări în programele informatice pe care le utilizează, astfel încât eliberarea medicamentelor să fie posibilă pe baza unor date minime de identificare, cum ar fi codul de parafă al medicului, codul unic de înregistrare al cabinetului sau seria, numărul și data de emitere a rețetei.

Prescripția eliberată online poate fi utilizată o singură dată, atrag atenția autoritățile. Utilizarea repetată a acesteia va fi identificată în sistem, constituie fraudă și va fi sancționată.