Info Actual

Info Actual > Petclub > Autoritățile din România, în alertă din cauza celor patru pui de urs
Petclub

Autoritățile din România, în alertă din cauza celor patru pui de urs

Autoritățile din România, în alertă din cauza celor patru pui de urs

Autoritățile din România, în alertă din cauza celor patru pui de urs care au fost scoși din bârlog de angajații unei firme din Neamț și trântiți în zăpadă a scos la iveală ipoteza existenței unor rețele de trafic cu pui de urs, potrivit Digi 24.

Ministerul Mediului susține că nu cunoaște subiectul, dar susține că va cerceta cazul, iar reprezentanții ONG-urilor se feresc să vorbească despre acest subiect.

Și în 2019 a avut loc un caz similar. Un bărbat din Harghita a fost ucis de o ursoaică pentru că a pătruns în bârlogul acesteia, după toate aparențele, pentru a îi lua puii. Ursoaica a fost ulterior împușcată prin decizie a Ministerului Mediului.

O anchetă cu camera ascunsă realizată la vremea respectivă de Știrile Protv a arătat că în zonă se făcea comerț cu pui de urs, reporterii obținând de la traficanți promisiunea achizionării unui ursuleț. WWF România a cerut atunci autorităților să ancheteze acest fenomen și să ia măsuri.

Traficul cu pui de urs există

La o simplă căutare pe internet se pot găsi anunțuri de vânzare pentru pui de urs (Ex: vand pui de ursi fatati din luna martie,2009 foarte frumosi si plini de viata, dornici sa isi gaseasca un nou stapan. pret bun,rog seriozitate), precum și informații despre costul unui ursuleț provenit, de exmplu, din Ucraina – 750 de euro.

Traficul cu pui de urs există, dar nimeni nu știe care este magnitudinea lui, a declarat, vineri, pentru sursa citată Cristian Remus Papp, manager pentru Arii protejate și Biodiversitate în cadrul WWF România.

Cu siguranță că ceea ce s-a întâmplat la Neamț cu cei patru ursuleți poate să aibă legătură cu astfel de trafic, susține expertul, care a explicat că cele mai multe informații pe subiect le-a primit de la colegii din Ucraina, unde traficul cu pui de urs este un fenomen larg răspândit.

Cei care au scos puii de urs din bârlog riscă închisoare

„Potrivit legii, cei care au scos puii de urs din bârlog riscă închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Vorbim de o specie protejată, dar până nu se dă o pedeapsa cu închisoarea nu se va înțelege că vorbim despre o infracțiune serioasă”, explică expertul WWF.

„Ministrul Mediului: Verificăm 
Reprezentantul ONG-ului Casa lui Patrocle, cel care a sesizat autoritățile în cazul imaginilor cu puii de urs scoși din bârlog a declarat la Digi24, că a primit sesizări cu privire la traficul ilegal de pui de urs. „Am primit zeci de mesaje în care multe persoane mi-au spus că există un trafic real de pui de urs către piața din Rusia”, susțin reprezentanții ONG-ului.

Ministrul Mediului a declarat, pentru Digi24.ro, că va cere informații de la Poliție și procurori. „Nu am primit niciodată asemenea informații, nici de la organele de anchetă, nici de la structurile din subordinea ministerului. O să cer organelor de anchetă penală dacă au fost sesizate pentru aceste lucruri în trecut. Verificăm, pentru că ar fi extrem de grav daca ar exista o rețea de crimă organizată. Aici competențele se duc către DIICOT”, a spus Tanczos Barna.

IPJ Harghita a anunțat, vineri, că după ce presa a publicat imaginile cu cei patru cetățeni care au scos din bârlog patru pui de urs foarte mici și s-au amuzat aruncându-i în zăpadă, aceștia au fost identificați și duși la audieri.

„S-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. De asemenea, au fost identificate şi persoanele posibil implicate, fiind vorba despre 4 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ, muncitori forestieri la o societate comercială de profil din judeţul Neamţ. În cauză s-a întocmit dosar penal, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de O.U.G. 57/2007”, se arată într-un comunicat al IPJ.