Actual International

Autoritățile estoniene au anunțat că vor să confiște active rusești în valoare de miliarde de euro până la sfârșitul lunii 

Autoritățile estoniene au anunțat că vor să confiște active rusești în valoare de miliarde de euro până la sfârșitul lunii 
Infoactual/arhiva

Se pare că autoritățile estoniene pregătesc un plan legal pentru a confisca activele rusești, în valoare de miliarde de euro, până la sfârșitul lunii ianuarie. Despre ce este vorba mai exact, în celece urmează.

Autoritățile estoniene au anunțat că vor să confiște active rusești în valoare de miliarde de euro până la sfârșitul lunii

Se crede că autoritățile estoniene se pregătesc să prezinte un proiect legal în baza căruia pot fi confiscate activele rusești, până la sfârșitul lunii ianuarie. Națiunea baltică vrea să înceapă să transfere în Ucraina fondurile care au fost înghețate după sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, potrivit agenției Bloomberg, luni, 9 ianuarie 2023.

Guvernul de la Tallinn ar intenționa să prezinte planul până în momentul în care Comisia Europeană își va elabora propunerea de acord la nivelul UE privind modul în care să dispună de 300 de miliarde de euro (322 de miliarde de dolari) din rezervele băncii centrale a Rusiei. Aceasta va include, de asemenea, miliarde de euro din activele individuale rusești înghețate în cadrul sancțiunilor, a precizat agenția.

Membrii UE „trebuie să facă progrese în ceea ce privește asigurarea responsabilității pentru crima de agresiune și să utilizeze activele înghețate ale Rusiei”, a insistat Kaja Kallas, prim-ministru din Estonia, în luna decembrie, anul trecut.

Luni, Urmas Reinsalu, ministrul estonian de externe, a declarat că țara sa ia în considerare posibilitatea de a demara în mod independent procedura de transfer al activelor rusești înghețate către Ucraina. Potrivit acestuia, este vorba de o sumă totală de aproximativ 17 miliarde de euro.

Autoritatea de combatere a spălării banilor de la Tallinn estimează că totalul fondurilor înghețate în băncile deținute de ruși în această țară se apropie de 20 de milioane de euro.

Anterior, Bloomberg a relatat că Germania ar putea transfera activele înghețate ale Rusiei către Ucraina dacă aliații fac același lucru. Acest lucru ar depinde însă mai întâi de rezolvarea unor probleme juridice complexe.

Surse ale agenției au mai preizat că ministrul german de externe Annalena Burbock a susținut refacerea Ucrainei în detrimentul fondurilor rusești.

Menționăm că, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a propus crearea unei structuri care să gestioneze activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina. Acesta va fi planul sau altul, rămâne de văzut.