Actual International

Suma uriașă pe care o va primi Ucraina. Ce au discutat Zelenski și Ursula von der Leyen în primul apel telefonic din anul 2023

Suma uriașă pe care o va primi Ucraina. Ce au discutat Zelenski și Ursula von der Leyen în primul apel telefonic din anul 2023
Reuters

Un summit Ucraina-UE va avea loc la Kiev la data de 3 februarie 2023, a anunțat biroul de presă al președintelui Volodimir Zelenski. Ideea a fost anunțată după primul apel telefonic din 2023, la cele două capete ale firului fiind cei doi lideri: ucrainean și european.

Ce au discutat președintele Zelenski și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, la primul apel telefonic din anul 2023

Pe site-ul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a anunțat că summitul Ucraina-UE va avea loc la Kiev la data de 3 februarie 2023. După cum se menționează în comunicat, liderul ucrainean a dezvăluit că a discutat cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

În comunicat, biroul lui Zelenski a precizat că cei doi politicieni au discutat despre viitorul summit și despre ”rezultatele așteptate” ale acestuia, potrivit dailystorm.ru.

Kievul și Bruxelles-ul „au convenit să intensifice lucrările pregătitoare„. În același timp, o sursă UE de rang înalt a RIA Novosti a recunoscut anterior că Charles Michel, șeful Consiliului European, și Ursula von der Leyen, intenționează să organizeze un summit cu Zelenski la 3 februarie.

La 2 ianuarie, Ursula von der Leyen a declarat că a avut o conversație telefonică cu președintele Zelenski, în timpul căreia a promis că va continua să ofere asistență financiară Ucrainei.

„În prima convorbire telefonică din noul an cu președintele@ZelenskyyUa, am transmis poporului ucrainean întregul meu sprijin și cele mai bune urări pentru 2023.”

” UE este alături de voi, atât timp cât va fi nevoie. Vă susținem lupta voastră eroică. O luptă pentru libertate și împotriva agresiunii brutale”, a scris Ursula von der Leyen.

Suma uriașă pe care o va primi Ucraina

„Vă sprijinim în această iarnă cu generatoare, becuri, adăposturi, autobuze școlare. Și continuăm asistența financiară puternică. În curând vom începe să plătim pachetul nostru de sprijin de 18 miliarde de euro în tranșe lunare. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim din nou în curând în Ucraina”, a adăugat ea.

Volodimir Zelenski, la rândul său, a postat pe canalul său oficial de Telegram:

„Mă bucur să încep anul cu o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mi-am exprimat recunoștința pentru sprijinul neclintit al UE.”

El a continuat: „Așteptăm prima tranșă de ajutor macrofinanciar în ianuarie, primul lot de lămpi cu consum redus de energie, autobuze școlare, generatoare și case modulare. Am coordonat demersurile privind summitul UE-Ucraina. Ne simțim susținuți și ne îndreptăm împreună spre victorie.”