Social

Autoritațile și-au propus creșterea capacității de testare

Autoritățile și-au propus creșterea capacității de testare. Autoritățile urmăresc ca săptămâna viitoare capacitatea de testare pentru COVID-19 să fie cu aproape o treime mai mare decât în prezent, de la puțin peste 3.700 de teste pe zi, la 5.000.

Specialiștii recomandă ca această capacitate să se dubleze pentru un bun răspuns la evoluția epidemiei. În acest moment există 150 de aparate pentru testarea Real Time PCR la nivel național, însă nu toate sunt funcționale.

Sunt 55 de centre de testare, dar principala preocupare nu trebuie să fie numărul acestora unități a explicat președintele Societății Române de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: ”Problema este legată de capacitatea centrelor de testare și de calitatea diagnosticului. Adică noi am putea să funcţionăm în România cu un număr de 25-30 de centre de testare, cu condiția ca ele să poată să lucreze permanent, inclusiv în week-end și rezultatele pe care acestea le livrează sunt de încredere datorită calificării personalului. Şi există și un grup tehnic care a şi făcut Ministerului Sănătăţii o astfel de propunere, iar alte centre ar putea să fie centre de suport care să suplinească eventualele probleme care pot apărea pe parcurs, pentru că aici discutăm nu numai de tehnologie, ci şi de existenţa fizică, dacă vreţi, a celor care lucrează în acest… Important e să avem centre puternice regionale încât să ajungem la un număr de opt până la 10.000 de teste efectuate pe zi ca să putem să facem o testare absolut a tuturor celor care ar putea să fie infectaţim, mai ales că numărul vedeţi că este în creștere, deci implicit şi numărul de teste va trebui să crească, pentru că contacţii simptomatici ai persoanelor infectate vor fi şi ei, la rândul lor, ceva mai mulţi.”