Actual

Avertismentul economiștilor! Scenarii legate de o posibilă recesiune în 2024

Economia României, sursa foto Ziare și Reviste
sursa foto Ziare și Reviste

Economiștii preconizează un sfârșit de an dificil, iar unii speculează cu privire la o posibilă recesiune în primăvara anului 2024. Institutul Național de Statistică a semnalat că PIB-ul României s-a contractat semnificativ.

Înregistrând o creștere de doar 1% în primele nouă luni ale anului. Cel mai important sector economic, producția industrială, a scăzut, de asemenea, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Produsul intern brut a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior. Progresul prudent indică faptul că industriile primare care ar trebui să susțină o expansiune economică robustă au încetinit.

„O scădere de 4,2% este semnificativă pentru ceea ce vedem ca direcție în acest sector, aliniat cu ceea ce se întâmplă în Europa. Vedem modelul german… Și în Franța avem indicatori de activitate care sugerează o încetinire. Se simte prin pontențialul mai restrîns de creștere a veniturilor și o eventuală incertitudine pe piața muncii. ” a spus Claudiu Cazacu, expert în economie, conform Pro Tv .