Economic

Taxe și impozite mai mari după alegeri! Voucherele, mită electorală?

Taxe și impozite, sursa foto bizlaw plata anticipată a impozitelor FMI
sursa foto arhiva companiei

Viitorul economic al României nu arată tocmai bine. BNR prognozează o tendință ascendentă a inflației în primele luni. Indicând astfel o creștere inevitabilă a prețurilor. Analiza economiștilor sugerează că, după alegeri, se așteaptă introducerea unor taxe și impozite mai mari.

Anunțul recent al premierului Ciolacu, referitor la prelungirea plafonării adaosului comercial, nu pare să compenseze impactul asupra bugetului românilor. Mai mult decât atât, există prognoze conform cărora, după alegeri, vor fi impuse impozite și taxe mai mari.

Taxe și impozite mai mari după alegeri

Mircea Coșea a expus motivele care stau la baza faptului că România înregistrează doar progrese modeste din punct de vedere economic. El susține că, deși statisticile arată progrese semnificative, gestionarea bugetului țării este deficitară.

„Toate statisticile pe lumea asta arată că România a făcut progrese extraordinare, am crescut foarte mult. Și aici apare întrebarea. De ce noi, cetățenii, nu simțim această creștere în ceea ce avem în buzunare, dacă România este una dintre puținele țări care nu au intrat în recesiune? Totul pleacă de la buget, este o socoteală simplă. Veniturile sunt formate din impozite și taxe. Ce plătim noi, ce plătesc oamenii de afaceri, din alte surse, de unde mai vin veniturile la buget, din ceea ce înseamnă balanță veniturilor din comerț. Și avem o mare pierdere. Dacă avem o creștere economică noi o dăm altora, ungurilor, ucrainenilor, polonezilor, noi nu prelucrăm marele patrimoniu.“, a susținut Coșea.

Voucherele, mită electorală?

Cauza identificată de economist sunt importurile numeroase pe care le face țara noastră.

„Totul este din import: fier, beton, sticlă și așa mai departe. Asta vine la cheltuieli. Sunt fel și fel de salarii în sectorul public și cu ce mai cheltuiește statul per total, noi suntem cu minus. Unde sunt cauzele? Structura economiei, importăm”, a subliniat Coșea.

Mircea Coșea a emis o avertisment serios cu privire la măsurile de sprijin financiar acordate de către stat. El a afirmat că guvernanții utilizează „diverse vouchere“ pentru a-și susține candidaturile în anul electoral. Cu toate acestea, strategia aceasta va conduce la o situație extrem de dificilă în 2025 pentru economia țării. Cheltuirea banilor pentru îndeplinirea promisiunilor electorale va determina Guvernul să reintroducă creșteri ale taxelor și impozitelor.

„Anul ăsta este anul în care Guvernul face orice. Încearcă să scoată bani din piatră seacă să dea oamenilor ceea ce cer. După alegeri o să fie foarte rău. Toate aceste imprumuturi și sacrificii bugetare vor trebui să fie plătite prin dobânzi, prin măriri de impozite și taxe. În 2025 vom avea impozite și taxe mai mari și la local și la nivel național“, a concluzionat Mircea Coșea, citat de știripesurse.