Social

Avertismentul oamenilor de știință din România.  500 cazuri COVID pe zi de la pâinea neambalată

Avertismentul oamenilor de știință din România.  500 cazuri COVID pe zi de la pâinea neambalată

Pâinea vândută neambalată este un pericol de transmitere al coronavirusului, susţin specialiştii.

Cu ambalaj sau fără, riscul de transmitere a noului coronavirus este ridicat

Specialiştii au dovedit că noul coronavirus rezistă pe suprafeţe zeci de ore, mai ales că produsele alimentare neambalate nu se pot dezinfecta şi sunt un pericol în transmiterea SARS-Cov-2.

Un colectiv de cercetători ai Institutul Politehnic din București a determinat că aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu COVID 19 ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate.

Pentru determinări s-au folosit instrumente matematice avansate bazate pe machine learning și inteligență artificial.

Studiul vine în continuarea concluziilor unui alt studiu efectuat de către Universitatea din București care a arătat că virusul poate să rămână activ, chiar și ore bune pe produsele neambalate.

Produsele de panificație neambalate, un pericol public real

În fiecare zi, în România se consumă aproximativ 4 milioane de produse de panificație neambalate care nu pot fi curățate sau igienizate. Este o moștenire din epoca comunistă, când pâinea nu se putea ambala deși astăzi costul unui ambalaj este infim.

În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea unor astfel de produse la raft. Consumatorii ating suprafața pâinii cu mâinile, iar ulterior își ating cu mâinile nedezinfectate, fața, nasul, ochii, etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire. Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potențial de infectare cu multiplii agenți patogeni, nu doar cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19).

Asociația Prețuiește Calitatea consideră că, prin concluziile sale, acest studiu evidențiază necesitatea implicării autorităților competente (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) în vederea asigurării protecției consumatorilor și a siguranței alimentare prin introducerea obligativității ambalării produselor de panificație sau a vânzării lor asistate.