Actual

Avertizare meteo: vom avea parte de furtuni violente și grindină! Ciclonul mediteranean ajunge în România

Ciclon, sursa foto Antena3
Sursa foto: Antena3

Conform prognozelor meteo, ciclonul mediteranean care va ajunge în țara noastră va genera ploi torențiale, furtuni violente și căderi de grindină. Primele semne se vor manifesta încă din această seară, când, în pofida temperaturilor peste media perioadei, se vor consemna averse cu caracter torențial și chiar vijelii.

Potrivit prognozei ANM, astăzi, 25 mai, vremea va fi în general instabilă și se va menține caldă în majoritatea zonelor. Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales după-amiază și seara, prin înnorări temporar accentuate și intervale cu averse. În Transilvania, dealurile Crișanei și Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și pe arii restrânse în rest, aversele vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, care va atinge pe alocuri și viteze de 50-70 km/h în rafale. Totodată, se vor consemna vijelii și grindină, local la munte.

Precipitațiile vor fi intense în intervale scurte de timp, cantitățile de apă acumulate fiind de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. La noapte, aria ploilor se va restrânge, iar acestea se vor semnala pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în centru, sud și est.

Astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 grade Celsius, iar cele minime între 7 și 17 grade Celsius, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Dimineața și noaptea izolat va fi ceață îndeosebi în vest și centru, conform datelor realitatea.net.

Instabilitatea atmosferică se accentuează

Meteologii avertizează că masa de aer va genera o instabilitate atmosferică care se va menține pe tot parcursul săptămânii.

Ciclonul mediteranean afectează sudul și sud-estul Europei. Nici România nu este cruțată de curenții care vin dinspre Mediterană. Ca urmare instabilitatea atmosferică se va accentua, iar averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente se vor manifestă aproape în fiecare după-amiază, cu precădere în jumătatea de sud a teritoriului, în condițiile în care și temperaturile vor fi destul de ridicate.

Cum va fi vremea pe finalul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 26 mai, o instabilitate accentuată, mai pronunțată în vestul, sudul și parțial în centrul țării, precum și în zonele de munte.

Fenomenele se vor manifesta cu precădere mai ales în a doua parte a zilei și la începutul nopții, când se vor consemna înnorări temporar accentuate, averse torențiale, însoțite de descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului în rafale cu viteze de până la 55-70 km/h. În unele regiuni se vor consemna și vijelii și va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

În celelalte regiuni, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime se vor situa între 20 și 28 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în nord și nord-est, iar cele minime între 8 și 17 grade Celsius.

Sâmbătă, temperatura maximă va fi de 26 grade Celsius, iar minima se va încadra între 13 și 15 grade. În București, cerul va prezenta înnorări temporar accentuate, dar cu o probabilitate mai mare dimineața. După-amiaza și seara vor fi averse ce pot avea caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.