Info Actual > Diverse > Avocatul Poporului, autosesizare. Problemă în cazul certificatelor verzi
Diverse

Avocatul Poporului, autosesizare. Problemă în cazul certificatelor verzi

Avocatul Poporului, autosesizare. Problemă în cazul certificatelor verzi

Având în vedere că aplicația actuală, pentru scanarea certificatelor verzi, funcționează doar pe telefoanele și tabletele care au sistem de operare Android, Avocatul Poporului cere STS să analizeze posibilitatea dezvoltării unei aplicații proprii pentru verificarea codurilor QR de pe acestea.

Instituţia Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu, în baza prevederilor art. 25 privind libera circulaţie şi ale art. 16 privind egalitatea în drepturi din Constituţia României, în legatură cu accesibilitatea aplicaţiei mobile „Check DCC”, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru verificarea autenticităţii şi integrităţii certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID, prin scanarea codului QR de pe certificat, aplicaţia fiind disponibilă numai pentru telefoanele/tabletele care operează cu sistem Android.

Sistemul certificatelor verzi are trei elemente:

1. Un portal web, https://certificat-covid.gov.ro, ca unic punct de eliberare a certificatelor digitale ale UE privind COVID;

2. Infrastructura de servicii informatice necesare pentru comunicarea cu portalul de interoperabilitate creat şi gestionat de Comisia Europeană, pentru gestionarea criteriilor specifice de validare a certificatelor şi pentru aplicaţia mobilă de verificare;

3. Aplicația mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticității, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, prin scanarea codului QR de pe certificat.

Check DCC poate fi descărcată gratuit din Google Play

Conform precizărilor de pe site-ul STS, aplicația Check DCC poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android şi este interconectată cu gateway-ul european care are integrate cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE şi se actualizează permanent pentru a permite verificarea tuturor certificatelor valabile.

„Întrucât în prezent aplicatia mobilă poate fi utilizată numai de persoanele care dețin telefoane/tablete care au sistem de operare Android, fapt care ar putea crea dificultăți în scanarea certificatelor şi astfel ar putea împiedica în mod nejustificat accesul unor persoane la anumite activităti, vă rugăm să ne comunicați punctul dvs. de vedere referitor la oportunitatea şi posibilitatea ca statul român să dezvolte o aplicație proprie care să poată fi utilizată pe toate platformele, nu doar de pe cele cu sistem de operare Android”, se arată în adresa Avocatului Poporului.