International

Azi în istorie, 1 septembrie. Ce evenimente au marcat această zi

Azi în istorie, 1 septembrie. Ce evenimente au marcat această zi
sursa foto infofinanciar

În urmă cu 59 de ani, astăzi, aruncătorul Masanori „Mashi” Murakami a intrat pe teren pentru SF Giants. În ultima repriză a unei înfrângeri cu 4-1 împotriva celor de la New York Mets, a înfruntat 4 jucători. Acesta a eliminat doi adversari și a împiedicat orice alergare. Astfel, a devenit primul jucător născut în Japonia din Major League Baseball. Trimis în Statele Unite de Nankai Hawks, Murakami a cunoscut un real succes ca jucător de rezervă. Acesta și-a făcut debutul la doar 20 de ani.

În 1965, el a eliminat peste un jucător pe repriză, a înregistrat o ERA sub 4 și a obținut opt salvări. Totuși, după acest sezon, Murakami s-a întors la clubul său japonez de origine din cauza obligațiilor contractuale. Acolo, succesul său a continuat timp de încă 17 ani

Azi în istorie

Astăzi în istorie! Se împlinesc 878 de ani de când a fost sfințit altarul Catedralei din Lund. Pe atunci, acesta era sediu al scaunului arhiepiscopal al tuturor țărilor nordice. Dedicată Sfântului Laurențiu, aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri de piatră încă în uz din Suedia. Catedrala a fost numită „cel mai puternic reprezentant al arhitecturii romanice din țările nordice”. Astăzi este sediul credinței luterane, dar inițial a fost destinat catolicilor.

Se crede că catedrala a fost construită și mobilată pe o perioadă de 60 de ani, din 1080 până în 1145. În acele vremuri, creștinarea Danemarcei a permis acestei țări să se bucure de stăpânire asupra teritoriului Suediei. Dar, episcopul de Dalby din Danemarca a abandonat acest oraș ca sediu al episcopiei în favoarea orașului Lund.

Fântâna Timpului

În urmă cu 103 ani, astăzi, apa a început să curgă în Fântâna Timpului. Este o sculptură masivă de 126 de metri lungime din Chicago, un omagiu adus celor 100 de ani de pace între Statele Unite și Marea Britanie. Această pace a fost stabilită în urma Tratatului de la Gand. Concepută și creată de Lorado Taft, aceasta se află în Washington Park, în partea de sud a orașului.

În urmă cu 271 de ani, Clopotul Libertății a sosit în Philadelphia de la Londra, unde a fost turnat. Cel mai faimos sunet a fost auzit la 8 iulie 1776, chemând cetățenii la citirea Declarației de Independență. În 1775 a anunțat bătălia de la Lexington și Concord. Nimeni care trăiește în prezent nu a auzit clopotul din cauza faimoasei sale fisuri care a apărut după aproape 90 de ani. (1752)

Câștigătoare a trei premii Grammy

Și, la mulți ani la 66 de ani Gloriei Estefan, câștigătoare a trei premii Grammy. Familia acesteia a fugit din Havana în timpul revoluției castriste. Cântăreața pop cubanezo-americană a vândut peste o sută de milioane de discuri în întreaga lume. Aceasta a făcut senzație cu trupa de inspirație latină Miami Sound Machine. Dar, a avut și o carieră solo de succes. La vârsta de 32 de ani, și-a fracturat coloana vertebrală într-un accident de autobuz de turneu. Acesteia i s-a spus că s-ar putea să nu mai meargă niciodată. Dar, artista a pus în scenă o revenire în luminile reflectoarelor (1957).

Mai multe vești bune în această zi

  • S-a deschis metroul de pe strada Tremont din Boston. A devenit primul sistem de transport rapid subteran din America de Nord (1897).
  • U2 a lansat primul lor disc, un EP intitulat „U2-3″, cu un tiraj inițial de 1.000 de exemplare numerotate individual. Acest disc a fost disponibil doar în Irlanda (1979)
  • Canada a adoptat Carta canadiană a drepturilor și libertăților ca parte a Constituției sale, care consacră libertăți fundamentale.  Printre acestea se numără libertatea de conștiință, religioasă, de gândire, de exprimare. De asemenea, au fost implementată libertatea presei, libertatea de întrunire pașnică și libertatea de asociere. În plus, a fost instaurat dreptul de a participa la o formă democratică de guvernare și dreptul de vot (1982).
  • Uzbekistanul și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică (1991), conform goodnewsnetwork .