Actual Social

Bacalaureat. La ce să se aștepte elevii. Probele de competențe lingvistice la limba română: luni, 6 iunie, prima zi de examene

Bacalaureat. La ce să se aștepte elevii. Probele de competențe lingvistice la limba română: luni, 6 iunie, prima zi de examene
Arhivă

În perioada 6-8 iunie 2022, elevii de clasele a XII-a și a XIII-a (acolo unde este cazul) vor începe probele de evaluare a competențelor lingvistice în limba română.

Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp pentru probele de competențe digitale și pentru cele lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Conform notei, evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie, conform sursei citate.

Mai amintim că Ministerul Educației a mai trimis o notă cu privire la planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta.

Competență lingvistică, împărțită în trei categorii

Procedurile pentru organizarea probelor de competențe din acest an școlar sunt cele din 2019, după cum a transmis Ministerul Educației inspectoratelor școlare. Potrivit acestei proceduri, nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/limba maternă, sunt împărțite în trei categorii: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.

Articolul 4 din document stabilește că „nu se admite schimbarea biletului de examen”, ceea ce înseamnă că elevii vor fi obligați să răspundă doar la subiectul care le-a fost tras la sorți, fără posibilitatea de a-și mai încerca norocul încă o dată. În cazul în care candidații refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut proba A, respectiv proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română / limba maternă.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2022 a fost împărțit astfel:

23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D

13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale.