Social

Cum se fac înscrierile la liceu. Ghidul a fost publicat de către Ministerul Educației

400.000 de elevi, Sursa foto GdS
Sursa foto: GdS

Ministerul Educației a publicat ghidul pentru admiterea la liceu din acest an. Elevii, care doar ce au dat Evaluare Națională, vor trebui să completeze fișele de înscriere la liceu. 

Acestea vor fi completate în prezența unuia dintre părinți și a dirigintelui. Acest lucru se va face în perioada 6-7 și 10-17 iulie, conform calendarului publicat de Ministerul Educației. 

Opțiunile pentru liceu se stabilesc în funcție de preferințe

Peste 76% dinte absolvenții celor opt clase au reușit să promoveze acest examen, obținând note mai mari de 5. Rezultatele finale, după contestații au fost publicate marți, pe 4 iulie 2023. 

Reprezentanții Ministerului Educației spun că fiecare elev ar trebui să își facă o listă cu liceele, respectiv cu specializările pe care și le doresc și cu codurile acestora. Este extrem de important să verifice mediile cu care s-a intrat în anii precedenți la liceu, dar și poziția pe care acesta o are în ierarhia județului din care face parte. 

„Verificarea este orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile”, conform ghidului. 

Ulterior, se realizează o listă în ordine descrescătoare preferințelor, opțiunile punându-se de la cea mai dorită la cea mai puțin dorită. Trebuie menționat faptul că lista de opțiuni r trebui să aibă un număr mai mare de opțiuni. 

 „Completează cât mai multe opțiuni – calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele”, se arată în ghid.

Elevii se pot înscriere doar la liceele dintr-un singur județ

De asemenea, elevii pot opta doar pentru un singur județ în care să-și urmeze cursurile, neputând pune mai multe licee din județe diferite. 

Completarea opțiunilor se face la școala unde a absolvit elevul sau la Centrul special de admitere din județul în care vrea să fie admis.

„Codurile se preiau din broșura județului în care vrei să fii repartizat. După admitere, vei depune dosarul la liceul în care ai fost admis”, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. 

În perioada 20-25 iulie, elevii își vor depune dosarul a liceul la care au fost repartizați, iar între 26 și 28 iulie se vor soluționa cazurile sociale.

Printre situațiile speciale se numără situații medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuirea sau redistribuirea pe locurile rămase libere în apropierea domiciliului, distribuirea candidaților repartizați, dar care nu și-au depus dosarul de înscriere la liceul al care au intrat.

„Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți, să păstrezi specializarea și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni”, conform informațiilor din ghid. 

Pe 28 iulie se vor afișa locurile vacante după sfârșitul rimei etape de admitere la liceu. Între 7 și 9 august, va avea loc înscrierea candidaților la liceu. Ulterior, între 10-11 august, va avea loc repartizarea candidaților la nivel de Comisia Județeană de admitere, conform adevarul.ro.

„Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratului școlar din județul tău, pentru a afla, în timp util, informații cu privire la desfășurarea probelor de aptitudini sau a celor de verificare a competențelor la o limbă modernă”, se mai precizează în ghid.