Sănătate

Băiatul salvator. O fată de 16 ani a primit inima celui care a salvat și fetița de 5 ani cu ficatul afectat

Băiatul salvator. O fată de 16 ani a primit inima celui care a salvat și fetița de 5 ani cu ficatul afectat
Foto: dr. Horațiu Suciu/Facebook

Primul transplant de inimă din acest an a avut loc ieri, la clinica din Târgu Mureș. O fată de 16 ani din Giurgiu a primit inima unui adolescent de 17 ani, decedat în urma unui politraumatism cranian.

Băiatul salvator. O fată de 16 ani a primit ieri inima lui

Transplantul de cord a fost efectuat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Pacienta din Giurgiu era în atenția medicilor și era trecută pe lista de așteptare pentru transplant. Ea s-a născut cu o boală de inimă, însă aceasta s-a manifestat abia la 12 ani și a evoluat spre tot mai rău.

Mama adolescentei de 16 ani a primit vestea vineri, când a fost sunată de la spital și i s-a spus că există un cord posibil compatibil.

Coordonatorul Secției de Terapie Intensivă Pediatrică și Transplant cardiac, doctor Sorin Pașcan a declarat pentru Radio România Actualități: „Este o fetiță de 16 ani, aflată în îngrijirea Secției de Cardiologie Pediatrică de ani buni de zile. Am profitat, evident, imediat de situație, am chemat-o, a venit de la Giurgiu. Până aici nu am avut nicio problemă, totul a decurs conform planului”.
Șeful clinicii, chirurgul Horațiu Suciu a spus că intervenția de prelevare a început în cursul dimineții, la Sfântul Gheorghe de o echipă din clinica din Târgu Mureș, apoi cordul a venit transportat de un elicopter SMURD. Intervenția a durat aproximativ 4 ore și jumătate.

Dr. Horațiu Suciu: Nu vreau să trec cu vederea gestul extraordinar al familiei tânărului de 17 ani

„În această după amiază am efectuat o intervenţie deosebită, un transplant cardiac. Deosebită pentru că cordul provine de la un adolescent de 17 ani victimă a unui politraumatism cranian, iar fetiţa care a primit cordul are 16 ani şi de mai bine de un an era în evidenţă cu insuficienţă cardiacă în stadiu foarte avansat cu o calitate a vieţii foarte deteriorată şi care în ultima perioadă se simţea extrem de rău, practic în iminenţa unei morţi subite.

Ne bucurăm că am reuşit să facem acest transplant. Este primul din 2022 în Institutul din Târgu Mureş. Pentru moment suntem mulţumiţi de evoluţia pacientei, suntem încrezători că va fi bine şi această intervenţie va fi o şansă la viaţă pentru fetiţa încercată.

Nu vreau să trec cu vederea gestul extraordinar al familiei tânărului. Mereu îmi dau seama prin ce trec acești membri. Dacă este o consolare, această inimă va salva o altă viaţă. Şi ne bucurăm că am reuşit să spargem gheaţa pentru că în acest an este primul transplant. Cauzele le ştim cu toţii: număr puţini de donatori şi toate condiţiile acestea în care poate medicina de performanţă a fost mai greu de efectuat. Totuşi am demonstrat că se poate face performanţă în România”, a declarat doctorul Horaţiu Suciu, potrivit Agerpres.

Băiatul salvator. Ficatul lui oferă noi vieți unei fetițe de 5 ani și unui tânăr

Din alte surse medicale, am aflat că tot de la adolescentul de 17 ani s-a prelevat un lob al ficatului pentru transplantare la fetița de 5 ani de la Institutul Fundeni, despre care se credea că ar avea „hepatita misterioasă”. Celălalt lob al ficatului va salva un tânăr.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!