Social

Banca Mondială aduce vești proaste! Prețurile carburanților vor crește semnificativ

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Scenariul indică potențialul unor creșteri considerabile ale prețurilor la produsele energetice obținute din combustibili fosili, care a fost prezentat anterior guvernului într-un studiu, având ca principal motiv necesitatea de a reduce emisiile.

Creșterile de prețuri, care ar urma să fie realizate printr-o taxare mai dură, ar urma să fie introduse treptat pe parcursul anului următor, până în 2030.

Prețurile carburanților vor crește treptat până în 2030

Prognoza Băncii Mondiale preconizează că, până în 2030, costurile energiei ar fi crescut cel mai mult. Ar costa cu 113% mai mult pentru a arde cărbune, cu 62% mai mult pentru a arde motorină, cu 7% mai mult pentru a arde electricitate, cu 50% mai mult pentru a arde benzină, cu 54% mai mult pentru a arde kerosen, cu 34% mai mult pentru a arde GPL, cu 32% mai mult pentru a arde gaze naturale și cu 51% mai mult pentru a arde petrol.

Experții Băncii Mondiale sfătuiesc ca majorările de prețuri să fie introduse treptat în cursul anului viitor, iar taxele pe carbon să fie implementate în același an:„ România trebuie să ia măsuri decisive pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris”, transmit experții.

Conform Instrumentului de evaluare a politicilor climatice (CPIA) al Băncii Mondiale (BM) și al Fondului Monetar Internațional (FMI), contribuția determinată la nivel național a României presupune că emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în 2030 vor fi de 74 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent (CO2e), în timp ce, în același an, România ar urma să emită 101 milioane de tone de CO2e în același an, conform „scenariului de referință”.

Ce trebuie să facă România?

Pentru a-și îndeplini contribuția stabilită la nivel național, România trebuie, așadar, să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 27% în 2030. Acest lucru ar necesita un efort major sub forma unei reforme a prețurilor la energie și a unor inițiative corespunzătoare de atenuare a schimbărilor climatice.

Opțiunea cea mai eficientă pentru a răspunde numeroaselor cerințe ale României în materie de atenuare a schimbărilor climatice este o reformă a prețurilor la energie care să elimine prețul carbonului și/sau subvențiile pentru combustibilii fosili.

Potrivit B1TV, acest lucru înseamnă că majorarea prețului combustibililor fosili cu mai mult carbon  ar valorifica la maximum toate măsurile de atenuare disponibile și ar utiliza pe deplin mecanismul de stabilire a prețurilor prin semnalizarea actorilor economici.

În plus, aceste creșteri de preț ar crea numerar public, sporind astfel flexibilitatea bugetară, și ar determina o schimbare a unor noi modele de consum și de investiții mai puțin poluante.
În plus față de cele deja menționate, politicile de tarifare a carbonului ar fi în conformitate cu PNAEE al României. Inițiativa „REPowerEU” a UE va beneficia de pe urma reformei prețurilor la energie, deoarece va încuraja creșterea energiei curate și a unei varietăți de surse de energie.