Economic

Băncile se pregătesc să returneze sume record acționarilor! Se vor da 172 de miliarde de euro

Băncile se pregătesc să returneze sume record acționarilor! Se vor da 172 de miliarde de euro
sursa foto: arhiva companiei

Băncile europene se pregătesc să ofere investitorilor un nivel istoric de 120 de miliarde de euro sub formă de dividende și răscumpărări de acțiuni. Decizii notabile au fost luate de Bank of Ireland, BNP Paribas și Deutsche Bank. Acestea au anunțat dividende record pentru acționari.

UBS, banca elvețiană, și-a propus reluarea programului de răscumpărare. Monte dei Paschi di Siena, creditorul italian de stat, a surprins piața prin anunțul plății primului dividend în ultimii 13 ani. UniCredit a declarat că va distribui toate profiturile sale din 2023, în valoare de 8,6 miliarde de euro. Mai mult, banca a spus că va împărți 90% din profitul net din 2024.

La nivelul întregului sector bancar european, plățile de dividende pentru anul 2024 se estimează la aproape 80 de miliarde de euro. În timp ce răscumpărările de acțiuni vor contribui la un randament total al capitalului către acționari. Acesta va fi de aproximativ 120 de miliarde de euro.

Prognozele indică că, în următoarele 15 luni, băncile ar urma să plătească în total 172 de miliarde de euro. Fapt ce a generat o creștere a prețurilor acțiunilor acestora, conform Reuters. Analiza UBS estimează că primele 50 de bănci europene vor înregistra un randament al dividendelor de 7,3% în anul 2024.