Economic

Cum îți poți scădea rata? Băncile au dezvăluit metoda

băncile salarii reduse, sursa foto playtech
sursa foto arhiva companiei

Băncile oferă condiții mai atractive pentru împrumuturi și refinanțări, situându-se sub indicile de referință, stimulând interesul românilor. Reducerile semnificative ale dobânzilor, inclusiv oferte de 5,79% sau 5,89%, fac parte din strategiile unor bănci pentru atragerea clienților. Prin oferte de dobândă fixă sub indicii ROBOR și IRCC pentru 3-5 ani, se asigură rate mai mici.

Camelia Grădinariu, broker de credite, indică condiții flexibile, inclusiv avansuri mai mari de 25% și negocierea în funcție de venit. Măsurile au crescut interesul pentru împrumuturi și refinanțări. Evidențiate de dublarea volumului creditelor ipotecare în lei în ultimele trei luni ale anului 2023, depășind 10 miliarde de lei. Refinanțarea permite trecerea de la dobândă variabilă la fixă, generând economii semnificative. Acestea sunt exemplificate prin reducerea ratei de la 1.930 de lei la 1.450 de lei în cazul unui credit de 50.000 de euro pe 30 de ani.

Deși indicele ROBOR a scăzut la 6,1%, iar IRCC s-a menținut la 5,8%, perspectivele pentru 2024 par a fi mai favorabile pentru cei cu credite, conform observatornews.ro.