Actual Economic

Bani cash sau card, este întrebarea pe care o au tot mai mulți români, astăzi. Ce răspuns au economiștii

Bani cash sau card, este întrebarea pe care o au tot mai mulți români, astăzi. Ce răspuns au economiștii

50 la sută dintre români spun că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 38 la sută au anticipații pesimiste și se așteaptă ca situația să se înrăutățească, potrivit unui sondaj recent, efectuat la cererea unor reprezentanți din economia românească. Așa că oamenii au început să privească altfel banii: să economisească, dar și să gestioneze mai bine bugetul personal sau al familiei.

Bani cash sau card, este întrebarea pe care o au tot mai mulți români, astăzi. Ce răspuns au economiștii

O statistică la nivel european arată un adevăr tulburător: Oamenii revin la numerar pentru a păstra un control mai strict asupra cheltuielilor, pe măsură ce costurile vieții cresc, potrivit unei cercetări citate de BBC.

În Marea Britanie, de exemplu, oficiile poștale au gestionat 801 de milioane de lire sterline în retrageri personale de numerar în iulie 2022, este cea mai mare sumă din ultimii cinci ani, de când se fac înregistrări. Suma este cu peste 20% față de anul precedent.

Oamenii vor scoate numerar și îi vor pune fizic în borcan, spunând „asta am pentru facturi, asta am pentru mâncare și asta este ceea ce a mai rămas”, a ținut să menționeze Ceeney.

Prețurile cresc în prezent mai repede decât creşteau în urmă cu 40 de ani. Creșterea costului vieții pune o presiune asupra finanțelor oamenilor, deoarece veniturile nu reușesc să țină pasul.

Dar ce zic românii

În contextul incertitudinilor și perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Astfel, dacă în primul trimestru, doar 47% dintre respondenți declarau că strâng bani lunar, acum ponderea a urcat la 63%.

Majoritatea reușește să pună deoparte sume modeste: sub 300 de lei lunar (28,6%) și între 300 și 600 de lei (17,9%). Ponderea celor care declară că au un fond de urgență care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24% la 36,95%”, se arată în comunicatul de presă emis spre difuzare redacției Infoactual.

Și care este opinia specialiștilor

Specialiştii afirmă că, în principiu, ar fi cel ma bine să ţinem sumele mari la bancă. Dar asta depinde de situaţia fiecăruia şi de banii de care dispunem, se arată într-un material analiză al Evenimentului Zilei.

Depinde de situaţia fiecăruia: dacă toate economiile sunt de 1.000 de lei, îi ţinem în lei, nu îi schimbăm, pentru că probabil îi vom folosi în perioada următoare, având în vedere creşterea preţurilor la energie, gaze, curent.

De asemenea, taxe, impozite, totul plătim în lei. Dacă mai şi câştigăm în lei, atunci rămân în moneda naţională. În situații obișnuite, banii economii îi ţinem la bancă, dar dacă avem nevoie de bani de la lună la alta, îi ţinem acasă, pentru că îi vom folosi”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena3.

Foto: pixabay