Actual Social

Surpriză pentru români! Fiscul dă înapoi banii încasați din anumite amenzi. Iată despre ce bani este vorba!

Surpriză pentru români! Fiscul dă înapoi banii încasați din anumite amenzi. Iată despre ce bani este vorba!
capital.ro

Toți banii care au fost plătiți sub formă de amenzi, vor fi dați înapoi! Aceasta este vestea anului 2022 pentru mulți români! Astfel, toți românii care vor să își recupereze sumele cu care au fost sancționați trebuie să urmeze o anumită procedură.

Surpriză pentru români! Fiscul dă înapoi banii încasați din anumite amenzi. Iată despre ce bani este vorba!

Potrivit capital.ro, este vorba despre banii pe care românii i-au plătit, sub formă de amenzi, aplicate pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF).

Concret, cei care veneau în România din alte țări erau obligați să completeze formularul de localizare a pasagerului, cunoscut și sub numele de PLF. Iar persoanele care nu făceau asta au fost sancționate contravențional.

În urmă cu mai bine de o lună de zile, s-a decis că sancțiunile care au fost obligatorii pentru toate persoanele care intrau în România, să fie anulate, banii plătiți ar urma să fie restituiți.

Joi, 04.08.2022, printr-un proiect de ordin pus în dezbatere publică, Ministerul Dezvoltării urma să stabilească procedura pentru restituirea contravalorii amenzilor deja plătite.

Ce trebuie să facă românii interesați

Persoanele interesate pentru a recupera banii plătiți, vor trebui să depună o cerere în acest sens. Ulterior, în decurs de 45 de zile ar urma să-și recupereze banii cu care au fost sancționați.

În baza cărui document legal se anulează amenzile pentru necompletarea PLF

Legea 257/2022 este cea care prevede că amenzile pentru necompletarea formularului PLF și neplătite încă se anulează și se scad din evidențele organelor de executare, iar sumele deja plătite pentru aceste amenzi vor putea fi recuperate de către cei sancționați.

Trebuie precizat, însă, că se vor putea recupera doar amenzile plătite până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.

Pentru a putea recupera banii plătiți, românii vizați trebuie să transmită organului fiscal local, în cel mult 90 zile de la data intrării în vigoare a acestei proceduri, o cerere de restituire.

Ulterior, cererea se va putea depune direct la Fisc, în format tipărit, sau va putea fi transmisă prin mijloace electronice.

Documentele necesare solicitării restituirii banilor

Pe lângă “cererea de restituire”, persoanele interesate vor trebui să depună și:

copii ale documentelor de plată

copie a actului de identitate ale plătitorului/ solicitantului

“Cererea de restituire” va trebui să cuprindă următoarele informații:

numele și prenumele solicitantului;

codul numeric personal;

domiciliul solicitantului;

suma şi natura creanţei solicitate la restituire;

codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;

banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;

motivul pentru care se solicită restituirea sumei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative.

În principiu, soluţionarea cererii de restituire se va face în cel mult 45 de zile. Însă, dacă mai sunt informații pe care cei de la fisc le vor considera necesare, termenul de restituire se va prelungi.

Fiscul (după primirea documentaţiei complete), va verifica dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor, sumele solicitate urmând să fie restituite doar după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante.

Dacă suma ce trebuie restituită este mai mică decât obligaţiile restante ale solicitantului, se vor acoperi integral restanțele și, practic, solicitantul nu va mai primi niciun ban, potrivit sursei citate.