Lifestyle

Veste bună pentru români. Crește și valoarea tichetelor de vacanță pentru 2023

Veste bună pentru români. Crește și valoarea tichetelor de vacanță pentru 2023

Odată cu intrarea în noul an, românii vor avea nu doar salarii mai mari cu până la 10% și pensiile crescute cu 12,5%. Va crește și valoarea tichetelor de vacanță. Dacă până acum voucherele de vacanță au avut o valoare de 2.550, începând cu 1 ianuarie 2023 vor ajunge la 3.000 de lei brut. La această sumă se va aplica însă un impozit de 10%.

Tichetele de vacanță vor fi disponibile doar pe suport magnetic

O altă schimbare este faptul că tichetele de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic. O altă veste bună este faptul că statul va oferi în mod recurent tichetele până inclusiv în anul 2026. Voucherele se vor da salariaților din sectorul bugetar, dar pot beneficia și angajații de la privat, în cazul în care companiile vor dori acest lucru.

Pot fi utilizate doar în România

Angajații vor putea să folosească tichetele doar pe teritoriul României. Se va alee hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în sejur, apoi se verifică dacă unitatea se află pe lista celor care acceptă vouchere de vacanță.

Dacă răspunsul este pozitiv, se va face rezervarea și se va achita cu cardul primit. Atenție! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și nici rambursabile. Dacă pachetul plătit prin voucher este mai scump decât cel plătit cash, agenției care face lucru i se va retrage licența. Tichetele includ cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele şcolare, naţionale sau tematice

Potrivit unui nou proiect de lege, cu aceste vouchere părinții e posibil să poată plăti și taberele pentru copii, şcolare, naţionale sau tematice, organizate pe teritoriul României. Proiecul prevede ca plata taberelor să se stabilească prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor. Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS și se impozitează doar cu 10% și sunt valabile un an de la data emiterii.