Sănătate

Băutorii de ceai se bucură de posibile beneficii pentru sănătate, sugerează un studiu

Băutorii de ceai se bucură de posibile beneficii pentru sănătate, sugerează un studiu
Arhivă

Ceaiul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, iar persoanele care beau ceai ar putea chiar să aibă șanse ceva mai mari de a trăi mai mult decât cele care nu beau ceai, potrivit unui studiu amplu.

Ceaiul conține substanțe utile cunoscute pentru reducerea inflamației. Studii anterioare din China și Japonia, unde ceaiul verde este popular, au sugerat beneficii pentru sănătate.

Noul studiu extinde veștile bune în legătură cu băutura preferată a britanicilor: ceaiul negru

Oamenii de știință de la Institutul Național de Cancer din SUA au intervievat aproape o jumătate de milion de adulți din Regatul Unit cu privire la obiceiurile lor legate de ceai, apoi i-au urmărit timp de 14 ani. Aceștia au ajustat factorii de risc, cum ar fi starea de sănătate, situația socio-economică, fumatul, consumul de alcool, dieta, vârsta, rasa și sexul.

Un consum mai mare de ceai – două sau mai multe cești pe zi – a fost legat de un beneficiu modest: un risc mai mic de deces, cu 9% până la 13%, față de cei care nu beau ceai. Temperatura ceaiului sau adăugarea de lapte sau zahăr nu au schimbat rezultatele.

Studiul, publicat luni în Annals of Internal Medicine, a constatat că asocierea s-a menținut în cazul deceselor cauzate de boli de inimă, dar nu a existat o tendință clară în cazul deceselor cauzate de cancer. Cercetătorii nu au fost siguri de ce, dar este posibil să nu fi existat suficiente decese cauzate de cancer pentru ca vreun efect să apară, a declarat Maki Inoue-Choi, care a condus studiul.

Un astfel de studiu, bazat pe observarea obiceiurilor și a stării de sănătate a oamenilor, nu poate dovedi cauza și efectul.

„Studiile observaționale ca acesta ridică întotdeauna întrebarea: Există alt obicei al băutorilor de ceai care îi face mai sănătoși?”, a declarat Marion Nestle, profesor de studii alimentare la Universitatea din New York. „Mie îmi place ceaiul. Este foarte bun ca băutură. Cu toate acestea, o interpretare prudentă a rezultatelor sună ca cea mai bună precauție.”

Nu există suficiente dovezi pentru a sfătui schimbarea obiceiurilor legate de ceai, a spus Inoue-Choi.

„Dacă beți deja o ceașcă pe zi, cred că este bine”, a spus ea. „Și vă rog să vă bucurați de ceașca de ceai.”

 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!