Social

Beatrice Mahler, despre alocația pentru hrană a bolnavilor: Este extrem de important ceea ce mănâncă un pacient bolnav

Beatrice Mahler, despre alocația pentru hrană a bolnavilor: Este extrem de important ceea ce mănâncă un pacient bolnav

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a anunțat că alocația pentru hrană a bolnavilor din spitale se mărește, urmând să atingă suma de 16 lei, de la 10 lei cât era prevăzută în prezent. Însă, în realitate, suma a crescut cu doar un leu, de la 10 la 11 lei pentru fiecare bolnav.

Pentru masa bolnavilor se vor aloca 11 lei

Pentru masa bolnavilor se vor aloca 11 lei, iar dacă pacienții vor să primească o masă mai bogată, spitalele sunt cele care trebuie să aloce mai mulți bani, din bugetul propriu, după cum este precizat în hotărârea de Guvern publicată acum trei zile.

Beatrice Mahler a comentat decizia Executivului și mai ales situația din spitale:

„Este o modificare nesemnificativă dacă ne gândim la ce înseamnă meniul de 11 lei. Partea aparent bună este că nu există un plafon superior al acestei alocații, însă modul în care sunt prezentate datele ridică și crește practic discrepanța dintre spitalele care sunt în subordinea Ministerului Sănătății și cele care sunt în subordinea administrațiilor locale.

Fonduri propriii sunt extrem de greu de realizat pentru a asigura suplimentarea mesei

Este prevăzută sursa de finanțare posibilă pentru spitalele din subordinea autorităților locale, primăriile pot să aducă bani suplimentari la bugetele spitalelor pentru a acoperi această normă de hrană suplimentară, iar spitalele din subordinea MS nu au această posibilitate.

Dacă mă refer strict la Institutul Marius Nasta, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză și pacientul COVID, fonduri propriii sunt extrem de greu de realizat pentru a asigura suplimentarea mesei. Există și a treia posibilitate, prevăzută, ca pacientul să-și plătească suplimentar o porție de mâncare sau supliment la meniul zilnic pe care îl asigurăm în spitale”, a explicat Beatrice Mahler, la Antena 3.

În acest moment nu putem asigura

„Atunci când vorbim de un pacient bolnav și un pacient care are nevoie nu doar de tratament medical, ci și de o nutriție adecvată, este extrem de important ceea ce mănâncă, orele la care mănâncă, pentru că hrana și vitaminele trebuie să facă parte din meniul zilnic.

În acest moment, cel puțin la categoria fructe și desert, nu putem asigura”, a mai adăugat medicul, potrivit Antena 3.