Lifestyle

Beneficiile mâncărurilor pe bază de porumb şi fasole. Medicul ne sfătuieşte să evităm carnea

Porumb
Credit imagine: Wikipedia

Părerile sunt împărțite în privința „mâncării sănătoase”. Deși mulți români se interesează de acest subiect, puțini se ghidează în această direcție cu sfatul unui medic, iar rezultatele se văd în numărul ridicat de îmbolnăviri.

Medicul Virgiliu Stroescu a vrut să schimbe acest lucru – el a avut o apariție publică în care a explicat care sunt alimentele și combinațiile care țin cel mai departe bolile grave, în special cancerul. O combinație mai puțin obișnuită este aceea de mămăligă cu fasole, pe care specialistul o susține întru totul.

Cum se explică beneficiile acestui fel de mâncare?

Virgiliu Stroescu a explicat felul în care compușii chimici ai porumbului și ai mâncării de fasole interacționează; el a adăugat că leguminoasele în general merg foarte bine împreună.

„Porumbului îi lipsesc doi aminoacizi care îl fac să nu fie de calitate. Dar întotdeauna dacă îl mănânci cu fasole totul este perfect. Mămăligă cu fasole. Este o combinație perfectă, ele se combină între ele. Leguminoasele, așa cum le-a făcut Dumnezeu sunt bune”, a declarat acesta la emisiunea lui Victor Ciutacu, găzduită de România TV.

Carnea reprezintă un pericol pentru sănătate?

În schimb, precum alți specialiști din domeniul medical, Virgiliu Stroescu nu are o atitudine pozitivă față de consumul de carne. El vorbește despre elementele cancerigene ale acestei grupe alimentare:

„Dacă bagi înăuntru carnea …. carnea este unul dintre cele mai periculoase alimente ale planetei deoarece are factori de creștere care pot crește tumorile. De exemplu, 70 de grame de carne câțiva ani la rând crește riscul de cancer de colon cu 30 până la 40%. Știți ce înseamnă asta? Că din 10 oameni 3 – 4 fac cancer. Atenție! Din 10 oameni care mănâncă în fiecare zi cărniță, câte 70 de grame, riscul de a face cancer este la 3 – 4”, a declarat medicul.

Într-adevăr, anumite cancere, în special de colon, sunt asociate cu un consum excesiv de carne roșie: așadar, vita, porcul și oaia tind să fie cele mai periculoase pentru sănătate. Mulți alți medici recomandă alegerea unei diete ovo-lacto-vegetariene, considerând consumul de carne pe termen lung un real pericol pentru sănătate. Un alt pericol este reprezentat de carnea procesată: aici ne referim la mezeluri, amestecuri de carne tocată, paste de carne (spre exemplu, celebrul pate de ficat, care își găsește locul în multe bucătării și debarale).

Un consumator de carne are un risc de 1.18 mai mare de a face cancer decât cineva care alege un stil de viață mai degrabă vegetarian.