Actual Lifestyle

Bilanț înfiorător, la sfârșit de an. Cele mai grave și costisitoare dezastre legate de climă din 2022 au fost dezvăluite

Bilanț înfiorător, la sfârșit de an. Cele mai grave și costisitoare dezastre legate de climă din 2022 au fost dezvăluite
Infoactual/arhiva

Timpul și vremea nu stau pe loc. Un raport de ultimă oră sugerează că uraganul Ian din SUA și Cuba din septembrie a provocat cele mai mari pierderi financiare din 2022.

Bilanț înfiorător, la sfârșit de an. Cele mai grave și costisitoare dezastre legate de climă din 2022 au fost dezvăluite

Pe măsură ce schimbările climatice din întreaga lume se intensifică, un raport sugerează că uraganul Ian din SUA și Cuba din septembrie a provocat cele mai mari pierderi financiare din 2022, în valoare de 100 de miliarde de dolari (94 de miliarde de euro), în timp ce cei mai mulți oameni au murit în timpul inundațiilor din Pakistan în luna iunie 2022.

Schimbările climatice determinate de creșterea temperaturilor la nivel global au avut unul dintre cele mai grave efecte asupra planetei noastre în 2022, furtunile, inundațiile și secetele costând fiecare cel puțin 3 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro). Acest lucru a fost dezvăluit într-un raport recent întocmit de Christian Aid, care evidențiază cele mai costisitoare dezastre din 2022.

Potrivit raportului, uraganul Ian, care a lovit SUA și Cuba în septembrie, a provocat cel mai mare impact financiar, cu un cost estimat la 100 de miliarde de dolari (94 de miliarde de euro). Agenția de ajutorare a precizat în raport că peste 130 de persoane și-au pierdut viața și peste 40.000 au fost strămutate din casele lor.

Dar cel mai mare impact în ceea ce privește costul uman a fost înregistrat în cazul inundațiilor din Pakistan. Descrise de oamenii de știință ca fiind un dezastru cauzat de schimbările climatice, inundațiile au dus la moartea a peste 17.39 de persoane, în timp ce peste șapte milioane de oameni au fost strămutați.

Agenția de ajutorare a precizat în raport că toate costurile financiare au fost estimate la 5,6 miliarde de dolari (5,2 miliarde de euro), dar, având în vedere că acesta a fost doar costul pierderilor asigurate, amploarea reală a pagubelor este estimată la peste 30 de miliarde de dolari (28 de miliarde de euro).

De asemenea, raportul se referă și la furtuna Eunice, care a lovit Marea Britanie, Irlanda și alte părți ale Europei în luna februarie a acestui an. Agenția de ajutorare afirmă că peste 16 persoane au murit din cauza furtunii, care a costat pierderi estimate la 4,3 miliarde de dolari (4 miliarde de euro).

Alte dezastre evidențiate în raport includ seceta din China și Brazilia. Raportul Christian Aid sugerează că pierderile din China sunt estimate la 8,4 miliarde de dolari (7,8 miliarde de euro), iar cele din Brazilia la 4 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro).

În afară de acestea, în raport au fost incluse și inundațiile devastatoare din Australia și Africa de Sud. Agenția de ajutorare a estimat că peste 27 de persoane au murit în Australia în luna februarie a acestui an, în timp ce 459 de persoane au murit în Africa de Sud în luna aprilie. Potrivit raportului, în ambele dezastre, zeci de mii de oameni au fost strămutați, iar pierderile datorate sunt estimate la miliarde de dolari.