Economic

BNR anticipează o scădere a inflației, dar într-un ritm mai lent față de anul trecut

BNR
sursa foto;arhiva companiei

Conform Minutei ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României ( BNR) din 4 aprilie 2024, se prognozează că rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni. Scăderea se va face într-un ritm încetinit comparativ cu anul 2023. Această tendință este prevăzută să fie pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, care cobora la 4,7 la sută în decembrie 2024 şi la 3,5 la sută la finele anului viitor.

S-a sesizat că descreşterea va fi antrenată pe mai departe într-o proporţie însemnată de factorii pe partea ofertei, a căror acţiune dezinflaţionistă este aşteptată să slăbească însă progresiv, pe fondul influenţelor în atenuare decurgând din efecte de bază şi din corecţii descendente ale cotaţiilor mărfurilor, îndeosebi ale materiilor prime agroalimentare. Acţiunea dezinflaţionistă va fi resimţită cu precădere la nivelul inflaţiei de bază şi pe segmentul LFO, în timp ce dinamica preţului combustibililor îşi va accentua probabil ascensiunea în perspectivă apropiată, inclusiv în raport cu proiecţia precedentă, ca urmare a creşterii peste aşteptări a cotaţiei petrolului în ultimele luni, au remarcat membrii Consiliului”, se spune în documentul BNR, potrivit Agerpres.