Lifestyle

Bombardier, producătorul de avioane de lux din Canada, lansează avioanele Global 8000 pentru o nouă eră în aviația de afaceri

Bombardier, producătorul de avioane de lux din Canada, lansează avioanele Global 8000 pentru o nouă eră în aviația de afaceri
Galeria foto Bombardier/bombardier.mediavalet.com/galleries

La aproape 20 de ani după retragerea Concorde de pe piață, Bombardier a dezvăluit cel mai nou membru al portofoliului său de avioane de afaceri, lider în industrie, odată cu introducerea aeronavei Global 8000 , cel mai rapid și cu cea mai lungă rază de acțiune din lume, proiectat special, cu cea mai “sanătoasă” cabină din industrie pentru siguranță, confort și performantă.

Producătorul canadian de avioane de lux, Bombardier, a prezentat și testat un avion de pasageri care poate fi considerat cel mai rapid din lume, mai ales că a atins viteză supersonică în teste, citează alephnews.ro

Când va începe producția Global 8000

Potrivit unui comunicat al Bombardier, viitorul avion, cu o capacitate de până la 19 pasageri, o autonomie de 8.000 de mile marine (14.800 de kilometri) și o viteză maximă de Mach 0,94 (peste 1.200 km/h), este așteptat să intre în producție în anul 2025.

Pe businessaircraft.bombardier.com, compania canadiană a declarat că :

  • “avionul Global 8000va fi cel mai bun avion de afaceri all-in-one”
  • avionul Global 8000 va fi „cel mai rapid și cu cea mai lungă rază de acțiune din lume, proiectat special”

Éric Martel, președintele și directorul executiv al Bombardier a declarat:

„Bombardier își consolidează încă o dată poziția de lider în aviația de afaceri cu cel mai nou membru al familiei globale, lider în industrie”.

Vestea vine după ce un vehicul de testare Global 7500 a spart bariera sunetului în timpul unui zbor demonstrativ în luna mai 2021, atingând viteze mai mari de Mach 1.015.

De asemenea, în timpul zborului demonstrativ, aeronava, însoțită de un avion de urmărire NASA F/A-18, a devenit primul avion din categoria “Transport” care a zburat supersonic cu combustibil pentru aviație sustenabil (SAF), spune Bombardier.

Éric Martel,  a mai declarat: “Aeronava Global 8000 valorifică atributele remarcabile ale aeronavei Global 7500, oferind clienților noștri o aeronavă emblematică a noii ere”.

Dotările și performanțele avionului supersonic de pasageri

Avionul de afaceri Global 8000 :

  • are cea mai “sănătoasă” cabină din industrie, cu cea mai joasă altitudine din clasa sa de 2.900 de picioare atunci când zboară la 41.000 de picioare
  • este echipat cu Pũr Air de la Bombardier și tehnologie avansată de filtru HEPA pentru cel mai curat aer din cabină
  • are 4 apartamente personalizate, spațioase, concepute ergonomic pentru a maximiza spațiul și libertatea de mișcare
  • are o suită principală disponibilă cu un pat de dimensiuni mari și un duș vertical în baie private
  • în cabina de pilotaj, dispune de o punte de zbor Bombardier Vision, cu tehnologie fly-by-wire, de ultimă generație
  • poate transporta eficient clienții către o mare varietate de destinații, atât mai rapid, cât și mai departe decât oricând (inclusiv Dubai-Houston, Singapore-Los Angeles, Londra-Perth și multe altele).

Bombardier nu este singurul producător care a încercat să creeze un avion supersonic de pasageri. Astfel:

  • în anul 2021, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute cu viteze supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice.
  • Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, aeronava prototip pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare peste 500 de rute, în principal transoceanice, la viteze de Mach-2,2 (peste 2.400 de km/h).

Bombardier Global 8000 va depăși viteza de 1.200 km pe oră, deși majoritatea aeronavelor comerciale zboară de obicei la viteze de 740-930 km/h.