Diverse

Premieră în lumea cercetării! O plantă care crește pe Terra a fost sădită în sol prelevat de pe Lună de NASA

Premieră în lumea cercetării! O plantă care crește pe Terra a fost sădită în sol prelevat de pe Lună de NASA

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au plantat pentru prima dată seminţe de Arabidopsis Thaliana (o plantă mică cu flori care creste pe Terra) într-un sol prelevat de NASA de pe Lună, în timpul misiunilor Apollo 11, Apollo 12 şi Apollo 17 dintre anii 1969 – 1972 .

Solul prelevat este denumit regolit lunar, iar structura acestuia conține particule ascuţite, lipsite de materie organică, care diferă foarte mult de solul de pe Terra.

Premieră în lumea cercetării! O plantă care crește pe Terra a fost sădită în sol prelevat de pe Lună de NASA

Semințele plantei terestre au fost puse în 12 recipiente (de dimensiunea unui degetar), fiecare recipient conținând câte un gram de sol prelevat de pe Lună si 3-4 semințe de Arabidopsis Thaliana. Recipientele au fost plasate în laborator la temperatura de 23 de grade Celsius, sub lumini LED de nuanţă roz.

După 3 zile, seminţele au încolţit, iar în fiecare recipient a fost lasată câte o singură plantă să crească timp de 20 de zile. După cele 20 de zile, frunzele plăntuțelor au fost recoltate și supuse analizei privind activitatea genomică a lor.

Ținând cont de calitatea solului de pe Lună (regolit lunar), oamenii de ştiinţă nu aveau certitudinea că seminţele vor germina. Marea surpriză a fost când, după o perioadă, seminţele sădite în acele recipiente au încolţit, iar plantele au început să se dezvolte.

„Când am văzut acea abundenţă de muguri verzi apărând în toate recipientele, ni s-a tăiat răsuflarea”, a declarat profesoara de horticultură Anna-Lisa Paul, directoarea Centrului Interdisciplinar de Cercetări Biotehnologice din cadrul Universităţii Florida şi coautoare a acestui studiu publicat în revista Communications Biology.

„Plantele pot să crească în regolit lunar. Acest exemplu are o importanţă uriaşă şi deschide calea spre explorări viitoare care pot folosi resurse de pe Lună şi, probabil, de pe Marte”, a adăugat ea.

Pentru a putea face o comparație, oamenii de știință au observat gradul de dezvoltare a plantelor în două tipuri de sol, respectiv în:

  • regolit lunar (compus majoritar dintr-o crustă sfărâmată de roci bazaltice)
  • cenuşă vulcanică de pe Terra

În urma comparațiilor, s-au constatat că plantele cultivate în regolit lunar au evoluat mai puţin bine decât cele din grupul de control. Astfel:

– s-au dezvoltat mai lent şi au fost, în general, mai mici

– au avut mai multe rădăcini subdezvoltate

– au prezentat mai multe trăsături asociate stresului (frunze mai mici şi o coloraţie puternică de roşu şi negru, care nu este tipică pentru o creştere sănătoasă)

– au prezentat o activitate genică asociată stresului, similară reacţiei pe care plantele o au faţă de sare, metale şi oxidare.

„Deşi acele plante au putut să crească în regolit, ele au trebuit să muncească din greu pentru a face acest lucru”, a explicat Anna-Lisa Paul.

„Putem să mergem pe Lună şi să ne creştem surse proprii de hrană”

Cu toate acestea, unul din coautorii studiului, Rob Ferl, vicepreşedinte-asistent al departamentului de Cercetare din cadrul Universităţii Florida, a dezvăluit că a simţit „multă bucurie atunci când a privit viaţa făcând ceva care nu mai fusese făcut niciodată până acum”.

„Să vezi plantele crescând reprezintă o realizare, pentru că acum putem să mergem pe Lună şi să ne creştem surse proprii de hrană, să ne curăţăm aerul şi să ne reciclăm apa folosind plante, la fel cum le folosim aici, pe Pământ. Este şi o revelaţie atunci când putem spune că viaţa terestră nu se limitează la Terra”, a declarat el.

Datorita ciclului rapid de viaţă şi cunoasterii in detaliu a genomului său de către cercetători, planta Arabidopsis thaliana este folosită pe scară largă în cercetarea ştiinţifică, inclusiv în experimente anterioare de pe orbita Pământului.

Ei au aflat astfel că regolitul care a suferit o expunere mai îndelungată la radiaţia cosmică şi la vânturile solare pe suprafaţa Lunii este mai puţin ospitalier pentru creşterea plantelor.

Plantele terestre ar putea să-i ajute pe oameni să locuiască pentru perioade îndelungate în adăposturi amenajate pe alte corpuri cereşti, precum Lună şi Marte, aşa cum se arată şi în filmul „The Martian” din 2015, în care un astronaut american a cultivat cartofi într-o seră pe „Planeta Roşie”.

Programul Artemis, dezvoltat de NASA, prevede revenirea astronauţilor americani pe suprafaţa Lunii în anii următori.

Agenția Reuters informează  ca aceasta actiune este o prima reusita care deschide calea către folosirea plantelor terestre pentru a susţine viitoarele aşezări umane ce vor fi construite pe alte corpuri cereşti.