Social

Bonusul acesta va fi mai mic! Despre ce este vorba

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap
sursa foto arhiva personala

Protecția mediului înconjurător devine din ce în ce mai importantă și, cu siguranță, merită întreaga noastră atenție. În curând, Austria va implementa o nouă versiune a „Primei pentru Climă” pentru anul 2023. Cu toate acestea, se anunță că bonusul climatic din acest an va înregistra o scădere semnificativă în comparație cu anul precedent.

Această inițiativă, care încurajează protecția mediului, are un impact la nivel național și vine însoțită de numeroase alte beneficii guvernamentale.

Bonusul climatic se reduce

Bonusul climatic din acest an va suferi o reducere semnificativă în comparație cu trecutul recent. Mai întâi de toate, bonificația anti-inflație de 250 de euro va fi eliminată în totalitate. Suma destinată bonusului climatic va fi acordată acum la nivel regional, cu un plafon maxim de 220 de euro. Anul trecut  toți beneficiarii primeau o sumă fixă de 250 de euro.

Dar cum funcționează, mai exact, acest bonus climatic? El constă într-o sumă de bază, uniformă pentru toți rezidenții, care se ridică la 110 euro, ca urmare a evoluției prețului emisiilor de CO2. Pe lângă această sumă fixă, există și o componentă numită „compensație regională. Aceasta ține cont de diferențele regionale, cum ar fi accesul la transportul public sau infrastructura disponibilă, precum numărul de școli sau spitale din regiune.

Cantitatea suplimentară pe care o primește fiecare regiune variază în funcție de locul de reședință și poate fi de 0 euro, 40 euro, 75 euro sau 110 euro. Adăugând suma de bază, beneficiarii pot ajunge la un bonus climatic între 110 și 220 de euro. De asemenea, se menține regula că unii copii și tineri cu vârsta sub 18 ani vor primi jumătate din suma bonusului climatic, adică între 55 și 110 euro.

Distribuția bonusului climatic depinde în mare măsură de locul de reședință, fără a mai fi influențată de inflație, ci strict de evoluția prețului emisiilor de gaze cu efect de seră în perioada respectivă.

Cum este împărțit bonusul climatic

Prin urmare, infrastructura zonei de reședință joacă un rol crucial în determinarea cuantumului bonusului. Cu cât locuiți într-o zonă rurală și cu cât infrastructura este mai puțin dezvoltată, cu atât veți primi o sumă mai mare. În acest fel, sumele sunt împărțite în funcție de următoarele categorii:

Categoria 1: Centre urbane (cu conexiuni excelente la transportul public): 110 euro

Categoria 2: Centre urbane (cu bune conexiuni și transport public): 150 euro

Categoria 3: Centre și zone învecinate (cu infrastructură adecvată): 185 euro

Categoria 4: Comunități rurale (cu infrastructură de bază): 220 euro

Totuși, există și excepții notabile. Persoanele cu dizabilități care nu pot utiliza transportul public vor primi suma de bază și suma completă a compensației regionale, adică 220 de euro, indiferent de locul de reședință. Pentru a se califica, certificatul de handicap al persoanei trebuie să ateste că „transportul public nu este o opțiune viabilă din cauza unei deficiențe permanente de mobilitate cauzate de dizabilitate”. Asta, sau trebuie să dețină un permis de parcare conform articolului 29b din Regulamentul privind circulația rutieră din 1960. Acest beneficiu este extins și către persoanele sub vârsta de 18 ani, conform informațiilor furnizate de Austrianpress.com.