Diverse

Brânza din lapte de scroafă, cea mai rară din lume. Unde se poate găsi o asemenea delicatesă

Brânza din lapte de scroafă, cea mai rară din lume. Unde se poate găsi o asemenea delicatesă

Dacă mâncăm carne de porc, de ce să nu bem și lapte de scroafă? Sau să mâncăm brânză din același tip de lapte?

Dacă până acum brânză de măgăriță era cea mai scumpă din lume, situația s-a schimbat radical. Unul dintre cele mai sofisticate este brânza din lapte de scroafă. Acesta este mult mai bogată în proteine, comparativ cu cea de vacă.

Specialiștii susțin că pentru a obține zece litri de lapte de scroafă, fermierii trebuie să muncească aproximativ 40 de ore. Și asta pentru că o scroafă produce lapte doar 30 de secunde la fiecare două ore, de aceea colectarea laptelui necesar este foarte complicată, iar prețul este extrem de ridicat.

Asta înseamnă că un kilogram de brânză de scroafă costă în jur 2300 de dolari pe kilogram. În Toscana însă, la licitație, un kilogram de brânză de scroafă poate costa până la 2.500 de euro.

Laptele de scroafă este mult mai hrănitor pentru organism

Tot oamenii de știință spun că laptele de scroafă are un conținut de grăsime de 8,5%, comparativ cu cel al laptelui de vacă care este de 3,5. Ceea ce, spun specialiștii, înseamnă că este mult mai hrănitor pentru organismul uman.

În plus, brânza făcută din laptele de scroafă are un gust mult mai cremos, iar locul care a reușit să obțină cele mai bune rezultate în producția acestui tip de brânză este Italia. Dar există și întreprinzători din Olanda și Scoția, fermele „Piggy’s Palace” și „The Courtyard Dairy”, produc cantități mici de brânză din lapte de scroafe, iar sortimentele sunt vândute mai ales la nivel local.

Iar în Toscana, cea mai bună și mai rară brânză este porcorino, al cărei gust este pur și simplu fantastic.

Brânza din lapte de iac, preferata câinilor

Brânza din lapte de iac a fost descoperită în adâncurile ținuturilor din Himalaya și avea forma unui baston de câine natural, iar sătenilor le-au luat secole pentru a-l perfecționa. La început brânza a fost numită Churpi de localnici, iar bucățile erau furate de câini, care adorau să o consume.

În timp, oamenii au început că realizeze brânză de iac în două varietăți și tare, dar și moale. Ultima sortiment este consumat alături de orez, ca umplutură pentru găluște sau chiar cu supă cremă.