Diverse

Bucureștenii ar putea îngheța de frig în case de Crăciun. Angajații ELCEN s-au revoltat

Bucureștenii ar putea îngheța de frig în case de Crăciun. Angajații ELCEN s-au revoltat

Românii plătesc facturi imense la căldură și tremură în case. Și situația s-ar putea agrava, iar sărbătorile e posibil să le petrecem sub plapumă.

Asta pentru că salariații de la ELCEN s-au revoltat și sub nici o formă nu au vrut să intre în tura de la ora 14.00. Potrivit informațiilor oferite de Blocul Național Sindical, câteva sute de angajați au făcut un protest spontan la toate cele patru centrale ale Societății Electrocentrale București.

Negocierile au dat greș

Supărarea oamenilor a început după ce Sindicatul Liber Independent din cadrul ELCEN, afiliat la BNS, a negociat cu conducerea companiei contractul colectiv de muncă pe anul viitor. Doar că negocierile nu au ieșit așa cum a trebuit, pentru că părțile nu s-au înțeles privind cuantumul majorării salariale a angajaților pe anul 2023.

Sindicaliștilor le-a sărit țandăra în momentul în care au văzut că majorarea propusă de conducerea ELCEN este mai mică decât rata anuală a inflației din acest an. Și atunci au decis să nu mai muncească.

ELCEN nu a primit bani de la Guvern în acest an

De asemenea, sindicaliștii susțin că în anul 2021 au primit doar suma de doar 15.000.000 lei de la fondul de rezervă al Guvernului. Nu același lucru s-a întâmplat cu electrocentralele din alte orașe au beneficiat de 800.000.000 lei. Iar în 2022 a fost mult mai rău decât anul trecut.

„În acest an, ELCEN nu a primit niciun leu de la Guvern”, susțin cei de la Blocul Național Sindical. ELCEN este cel mai mare producător de energie din București, care asigură energia termică pentru aproximativ 550.000 de apartamente. Dacă situația nu se va remedia, amenință că nu vor mai lucra.