Actual

Bugetarii se revoltă! Poliţiştii mărșăluiesc spre Guvern

bugetarii revolta
Sursa foto Facebook

Cum era de așteptat în urma măsurilor anunțate de guvern, bugetarii se revoltă. Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical au anunțat că vor protesta, astăzi, în faţa Ministerului Finanţelor.

În urma măsurilor anunţate de Guvern, bugetarii se revoltă. Peste 1.500 de sindicaliști din Blocul Naţional Sindical vor participa la protestul de azi de la Ministerul Finanțelor. Totodată și membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual vor protesta azi la Ministerul Muncii. De aici, protestatariii vor pleca în marş spre Guvern. „Multe din revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, afirmă protestatarii din sindicatul polițiștilor.

„Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical declanşează acţiuni de protest contra măsurilor de austeritate care includ tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii, distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe. Prima acţiune organizată de PUBLISIND – Miting la Ministerul Finanţelor joi, 21.09.2023, începând cu ora 11,00. Estimăm minim 1.500 de participanţi la acţiune. Aceștia vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali, denumit angajarea răspunderii Guvernului”, se arată în comunicatul de presă de presă remis de sindicate.

De ce se revoltă bugetarii

Conform sursei citate, alături de PUBLISIND vor ieși azi în stradă şi alte organizaţii sindicale din Blocul Naţional Sindical. „Măsurile de austeritate afectează un spectru larg de domenii şi categorii de salariaţi, nu numai din sistemul public”, au anunțat acestea.

„Pentru anul 2023 legea-cadru privind salarizarea prevede calculul salariilor prin multiplicarea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim. Însă guvernele de coaliţie din ultimii ani au blocat sistematic legea. Pentru ca în 2023 să îşi angajeze răspunderea pe tăieri şi nu pe respectarea şi aplicarea legii”, au declarat sindicaliştii.

Sindicaliștii critică efectele măsurilor de austeritate propuse de guvern:

– Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic.

– Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare.

– Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale.

– Tăierea voucherelor de vacanţă.

– Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor.

– Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă.

– Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

Și polițiștii sunt nemulțumiți

„Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici. Le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri. Dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate. Iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată”, au declarat membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Protestul polițiștilor va începe la ora 11.00, la Ministerul Muncii. La ora 12.00 participanţii vor pleca, în marş, către sediul Guvernului.

„Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marţea trecută, de la sediul MAI. (…) Dar multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, au declarat sindicaliştii, conform G4Media.